Na Hrvaškem si manejo roke. Najbolj so jih med prazniki obiskovali Slovenci

Svet 02. Maj 202315:50 0 komentarjev
Rovinj
PROFIMEDIA

Na Hrvaškem so v času prvomajskih praznikov našteli za 49 odstotkov več turistov kot lani. Turisti, med katerimi so prevladovali Slovenci, so opravili kar 890.000 nočitev.

Na Hrvaškem so v času prvomajskih praznikov, od 28. aprila do 1. maja, našteli 256.000 turistov in več kot 890.000 njihovih nočitev. To je 49 odstotkov več turistov kot v enakem obdobju lani in 42 odstotkov več nočitev, so danes sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti. Med tujimi turisti so prevladovali Slovenci.

Največ nočitev so turisti ustvarili v Istri, Kvarnerju in Splitsko-dalmatinski županiji, med destinacijami pa v Dubrovniku, Poreču, Rovinju, Umagu, Zagrebu in Splitu, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić je te podatke komentiral z besedami, da so dosedanji letošnji turistični rezultati najboljša napoved glavne poletne sezone ter da Hrvaška postaja vse bolj zanimiva celoletna destinacija.

Vstop v schengen pomagal pri obisku

Glede na vstop v schengen je Hrvaška letos bolj dostopna tudi za krajši in pogostejši obisk ob koncu tedna, je dejal. “V času prvomajskih praznikov so bili najštevilnejši turisti Slovenci, Poljaki, Avstrijci, Nemci in Italijani, kar nekaj pa je bilo tudi Nizozemcev in Britancev,” je dodal Staničić.

V združenju so zadovoljni tudi z rezultati prvih štirih mesecev letos. Od januarja do aprila je Hrvaško obiskalo dva milijona turistov, ki so ustvarili 5,9 milijona nočitev, kar je 28 oziroma 17 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Poleg domačih gostov je do konca aprila letos največ tujih turistov prišlo iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, BiH, Italije, Velike Britanije in ZDA, največ pa v Zagreb, Dubrovnik, Rovinj, Split, Poreč in Opatijo.

Zadovoljna je tudi ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac. Da so se pozitivni trendi iz začetka leta nadaljevali tudi v minulem podaljšanem koncu tedna, ocenjuje kot dodatno potrditev, da je Hrvaška zaželena tudi izven poletnih mesecev. Hkrati je optimistična tudi glede prihajajoče glavne turistične sezone.

Dober obisk kljub višjim cenam

Pred začetkom poletne sezone so znova aktualne debate okrog povišanja cen turističnih storitev na Hrvaškem. Toda čeprav so se cene pri naših južnih sosedih dvignile, ob čemer mnogi Slovenci visoke račune hrane in pijače objavljajo tudi na družbenih omrežjih, se to na obisku ni poznalo. Še več, obisk hrvaške obale je bil očitno občutno višji kot lani.

Razprave o visokih cenah se sicer ne razvnemajo samo med slovenskimi turisti, tudi hrvaški turisti vihajo nosove nad domnevno pretirano zasoljenimi cenami. Slednje je nedavno še podžgala ekipa Jutranjega lista, ki je pod drobnogled vzela cene v Rovinju.

Množičen obisk hrvaške obale v času prvomajskih praznikov je zaznati tudi na cestah. Promet je tako že cel dan zgoščen na primorski avtocesti, kjer od Unca proti Ljubljani nastajajo občasni zastoji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!