Na Japonskem prvič po letu 2019 usmrtitve zapornikov

Svet 21. Dec 202109:48 > 10:24 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Na Japonskem so danes obesili tri zapornike, kar so prve usmrtitve v tej državi v zadnjih dveh letih. Kot je ob tem sporočila vlada v Tokiu, je ohranjanje smrtne kazni zaradi ponavljajočih se grozljivih zločinov nujno.

Japonska je poleg ZDA ena redkih razvitih držav, kjer še imajo smrtno kazen. Kljub mednarodnim kritikam, še posebej zagovornikov človekovih pravic, je javna podpora tovrstnemu kaznovanju v državi velika.

Na smrtno kazen na Japonskem trenutno čaka več kot 100 zapornikov, večinoma obsojenih zaradi množičnih umorov. Usmrtitve večinoma izvedejo z obešenjem, praviloma dolgo časa po izreku kazni, a obenem oblasti izvajanje kazni napovejo le nekaj ur vnaprej.

Med tremi, ki so jih usmrtili v torek, je bil 65-letni Jasutaka Fujiširo, ki je leta 2004 s kladivom in nožem ubil 80-letno teto, dva bratranca in še štiri ljudi. Preostala dva sta bila obsojena zaradi umora dveh uslužbencev v igralnem salonu leta 2003.

Leta 2019 so na Japonskem usmrtili tri zapornike, leta 2018 pa kar 15, med njimi 13 pripadnikov kulta Aum Šinrikjo, ki je leta 1995 izvedel grozljiv napad s sarinom na tokijski podzemni železnici.

V zadnjem mesecu najhujši požar zadnjih let in niz napadov na vlakih

Trenutno na Japonskem odmeva petkov požar v psihiatrični bolnišnici v Osaki, ki je po zadnjih podatkih terjal 27 življenj. Preiskovalci so javnosti že razkrili ime domnevnega požigalca, čeprav proti njemu še niti niso odprli uradne kazenske preiskave.

Japonska policija v Osaki je za požar osumila nekdanjega bolnika te klinike. 61-letnik je v kritičnem zdravstvenem stanju, večina ljudi, ki so umrli v požaru, pa je umrla zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Požar v psihiatrični bolnišnici velja za najhujšega po požaru leta 2019 v animacijskem studiu v Kjotu, kjer je umrlo 36 ljudi.

V zadnjih mesecih se je na Japonskem zgodil niz napadov na vlakih, ki so vključevali ogenj in nože. V Tokiu je 24-letni moški, preoblečen v filmskega zlobneža Jokerja, na noč čarovnic v vozečem vlaku zabodel sopotnico in zanetil požar v vlaku. Ta incident je navdihnil 69-letnega moškega, ki je v Kjušu na jugozahodu države poskušal na velikohitrostnem vlaku zanetiti požar. O poškodovanih takrat niso poročali.

japonska, požar
Kyodo. Kyodo/via REUTERS

Po podatkih Amnesty Internationala je bilo lani v 18 državah po vsem svetu usmrčenih najmanj 483 ljudi, kar je za približno četrtino manj kot v letu pred tem, število usmrtitev pa upada že od leta 2015. V to številko ni zajeto “na tisoče” usmrtitev, ki naj bi jih izvedli na Kitajskem, saj Peking tovrstnih podatkov ne objavlja, tako kot tudi ne Severna Koreja in Vietnam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!