Na Kitajskem potrdili prvi primer smrti zaradi ptičje gripe

Svet 12. Apr 202311:58 0 komentarjev
Ptičja gripa H3N8
PROFIMEDIA

Na Kitajskem je bil marca potrjen prvi smrtni primer zaradi okužbe z virusom ptičje gripe podtipa H3N8 pri človeku. To je sicer šele tretji znani primer tovrstne okužbe pri človeku.

Kitajske oblasti so Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) obvestile, da so marca potrdile prvi smrtni primer zaradi okužbe z virusom ptičje gripe podtipa H3N8 pri človeku.

To je šele tretji znani primer tovrstne okužbe pri človeku, o prejšnjih dveh pa so na Kitajskem poročali že aprila in maja lani.

Umrla ženska v stiku s perutnino

V najnovejšem primeru okužbe z virusom ptičje gripe podtipa H3N8 je 16. marca umrla 56-letna ženska iz jugovzhodne province Guangdong. Ta naj bi se okužila februarja, kmalu za tem pa je bila hospitalizirana zaradi hude oblike pljučnice, je v torek sporočil WHO, ki je navajal podatke kitajske nacionalne zdravstvene komisije.

Ženska naj bi bila v stiku s perutnino, v okolici njenega doma pa so bile v preteklosti prisotne divje ptice. WHO navaja, da bi bil vir okužbe lahko tržnica s perutnino v bližini njenega doma. Vzorci, zbrani na tržnici, so namreč bili pozitivni na podtip ptičje gripe A(H3).

V prejšnjih dveh primerih okužb s podtipom H3N8 je bila ena oseba v kritičnem stanju, druga pa imela zgolj blage simptome. Tudi zanju je WHO navedla, da je bil verjeten izvor neposredna ali posredna izpostavljenost okuženi perutnini.

Brez možnosti trajnega prenosa med ljudmi

Kljub temu organizacija še naprej vztraja, da na podlagi razpoložljivih epidemioloških in viroloških informacij virusi ptičje gripe podtipa H3N8 niso zmožni trajnega prenosa med ljudmi.

“Zato je po trenutni oceni verjetnost širjenja s človeka na človeka majhna,” dodaja WHO.

Na N1 smo pred časom že pisali o tem, ali bi lahko ta bolezen postala nevarna za nas.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!