Na Kosovu zasegli volilni material za srbski referendum o spremembah ustave

Svet 15. Jan 202220:13 0 komentarjev
Kosovo
Profimedia

Kosovska policija je v petek zvečer zasegla volilni material za referendum o spremembah srbske ustave, ki ga je srbska volilna komisija pred nedeljskim glasovanjem pripeljala na Kosovo. Pridržali so tudi koordinatorja volilne komisije in voznike, ki pa so jih danes izpustili, je sporočil direktor srbskega urada za Kosovo Petar Petković.

“Namesto da bi jih pričakali predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bi morali prevzeti material in ga razdeliti na 140 volišč, jih je pričakalo deset vozil kosovske policije,” je direktor srbskega urada za Kosovo Petar Petković davi povedal za srbsko javno radiotelevizijo RTS.

Na mejnem prehodu Merdare so v petek pozno zvečer zadržali dva tovornjaka z volilnim materialom. Tega so po navedbah kosovske policije zasegli, ker srbske oblasti niso imele dovoljenja za uvoz v državo, in ga predali kosovski carini.

Poleg tega so pridržali tri voznike in koordinatorja srbske volilne komisije Marka Jankovića. Odvzeli so jim telefone in jih odpeljali na približno deset kilometrov oddaljeno policijsko postajo. Danes so jih izpustili, tako da so se vrnili v Beograd, je po poročanju RTS povedal Petković.

V Srbiji bo v nedeljo potekal referendum o spremembi srbske ustave na področju pravosodja. Gre za ustavna dopolnila, ki jih je novembra lani sprejel parlament, zadevajo pa imenovanje sodnikov in tožilcev.

Več kot 100.000 etničnih Srbov na Kosovu ima sicer volilno pravico, a jim kosovsko vodstvo dovoljuje zgolj oddajo glasu po pošti ali pa na srbskem uradu na Kosovu. Srbija je medtem želela na severnem delu Kosova, kjer živijo kosovski Srbi, vzpostaviti volišča.

Skupščina sprejela resolucijo proti referendumu na Kosovu

Kosovska skupščina je nato danes sprejela tudi resolucijo proti organizaciji referenduma na Kosovu. Za je glasovalo 76 poslancev, proti nihče, eden pa se je glasovanja vzdržal. Člani stranke Srbska lista so pred glasovanjem zapustili sejo.

“Kosovska skupščina, ki predstavlja državljane, je izrazila skupno stališče, da se z organizacijo referenduma Republike Srbije na Kosovu kršita njegova ustava in suverenost,” je ob tem povedal kosovski premier Albin Kurti po poročanju portala Kosovo Online.

Poslanci so z resolucijo zahtevali, da vlada in pristojne institucije sprejmejo vse ukrepe, da preprečijo spodkopavanje “suverenosti in ustavne ureditve”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!