Orban predstavil prvi ukrep po razglasitvi izrednih razmer zaradi vojne

Svet 25. Maj 202208:04 > 21:37 11 komentarjev
Viktor Orban
Bernadett Szabo/REUTERS

Od polnoči na Madžarskem veljajo izredne razmere zaradi oboroženih spopadov v Ukrajini. Ukrep bo premierju Viktorju Orbánu omogočil, da še naprej vlada z odloki. Eden od ukrepov bo uvedba posebnih davkov na dobiček velikih podjetij v številnih panogah. Na ta način želi podjetja prisiliti, da večino "presežnega dobička" namenijo subvencioniranju cen energije in razvoju oboroženih sil, je sporočil premier Viktor Orban.

Madžarska vlada, ki jo že petič vodi premier Viktor Orbán, je odločila, da v državi uvede izredne razmere zaradi vojne v Ukrajini. Na Madžarskem že veljajo izredne razmere, in sicer zaradi pandemije covida-19, vendar se bo ta ukrep prihodnji torek iztekel. Novi ukrep o izrednih razmerah je začel veljati ob polnoči.

“Svet je na robu gospodarske krize. Madžarska mora ostati zunaj te vojne ter zaščititi finančno varnost družin,” je na Facebooku zapisal Orbán. “To zahteva prostor za delovanje in takojšnje ukrepanje. Vlada, ki deluje v skladu z ustavo, zato razglaša izredne razmere od polnoči,” je sporočil.

Ukrep posebnih davkov bo veljal v letih 2022 in 2023, zadeval pa bo banke in velike multinacionalke, kot so zavarovalnice, trgovske verige, energetska in telekomunikacijska podjetja, ter letalske prevoznike, je danes po seji vlade dejal Orban. Hkrati je poudaril, da so ta podjetja tekom vojne v Ukrajini ustvarila znaten dobiček, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zbrana sredstva naj bi namenili za financiranje obrambe države in ohranjanje nizkih cen energije za potrošnike. Madžarska že od leta 2013 omejuje stroške energije za male potrošnike, v zadnjih mesecih pa je omejila tudi cene goriva in nekaterih osnovnih živil. Podrobnejše informacije o ukrepu naj bi bile objavljene na redni vladni tiskovni konferenci v četrtek.

Parlament potrdil spremembo ustave

Madžarski parlament je pred tem včeraj z dvotretjinsko večino vladajoče desne stranke Fidesz sprejel spremembo ustave, ki širi mandat vlade za razglasitev izrednih razmer. Te so bile pred tem lahko razglašene v primeru naravnih ali industrijskih nesreč, po novem pa so lahko tudi v primeru oboroženih spopadov, vojne ali humanitarne nesreče.

Izredne razmere, ki jih je vlada uvedla na začetku pandemije covida-19 pred več kot dvema letoma, parlament pa jih je od takrat večkrat podaljšal, se sicer iztečejo 31. maja. Ta ukrep je Orbánovi vladi omogočal, da vlada z dekreti, omeji svobodo izražanja in svobodo tiska ter preloži referendume. Z uvedbo novih izrednih razmer bo Orbán lahko še naprej vladal z odloki.

Budimpešta že od izbruha vojne v Ukrajini zavrača dobavo orožja sosednji državi, poleg tega nasprotuje uvedbi embarga na uvoz nafte iz Rusije, ki jo želi uvesti EU. V madžarski vladi so namreč prepričani, da cene vojne v Ukrajini ne smejo plačati madžarska gospodinjstva.

Potem ko jo je potrdil parlament, je včeraj delo začela nova madžarska vlada. Orbán jo je sestavil po tem, ko je njegova stranka Fidesz prepričljivo slavila na parlamentarnih volitvah 3. aprila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje