WHO: Cunami okužb bo zdravstvene sisteme privedel do zloma

Svet 29. Dec 202116:55 > 18:08 0 komentarjev
Izmučeno zdravstvo
Yves Herman/REUTERS

Cunami okužb z različicama omikron in delta bo zdravstvene sisteme potisnil na rob propada, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Pri tem je ponovno pozvala države, naj pravičneje porazdelijo odmerke cepiv proti covidu-19. Medtem številne države poročajo o strmem naraščanju števila okužb. Rekordne številke so zabeležili na Malti, o porastu pa poročajo tudi v Avstriji, na Hrvaškem in v Franciji. Na Poljskem so danes zabeležili največ smrti od aprila.

“Zelo sem zaskrbljen, da omikron, ki je bolj prenosljiv in kroži hkrati z delto, vodi v cunami primerov. To je in bo še naprej povzročalo ogromen pritisk na izčrpane zdravstvene delavce in zdravstvene sisteme, ki so na robu zloma,” je na današnji tiskovni konferenci poudaril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tedros je še opozoril, da pritisk na zdravstvene sisteme ni posledica le novih okužb z novim koronavirusom, temveč tudi velikega števila zdravstvenih delavcev, ki zbolijo za covidom-19. Dodal je, da so “necepljeni veliko bolj izpostavljeni nevarnosti smrti zaradi katere koli različice”.

Generalni direktor WHO je ponovno pozval države, naj pravičneje porazdelijo odmerke cepiv proti covidu-19, in opozoril, da bi poudarek na poživitvenih odmerkih v bogatejših državah lahko povzročil pomanjkanje cepiva v revnejših državah.

“Čas je, da kljubujemo kratkoročnemu nacionalizmu in zaščitimo prebivalstvo in gospodarstvo s pravično porazdelitvijo cepiva po vsem svetu,” je pozval Tedros. Dodal je še, da je WHO zavezan zagotoviti, da bo vsaka država do sredine leta 2022 dosegla 70-odstotno stopnjo precepljenosti, kar bi pomagalo končati kritično fazo pandemije.

Malta covid
Darrin Zammit Lupi/REUTERS

Na Malti število okužb strmo narašča in podira rekorde

Vse več držav medtem beleži vse več primerov okužb. V zadnjem dnevu so na Malti potrdili še 1337 novih primerov, kar je največ v enem dnevu doslej. Rekordno je tudi število novih okužb v zadnjem tednu. Gospodarstvo ob tem vlado poziva k skrajšanju karantene tako za obolele s covidom-19, ki so polno cepljeni, kot stike okuženih.

V zadnjem tednu so na Malti kar petkrat potrdili rekordno število okužb v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so jih zabeležili 1337. Število aktivnih okužb z novim koronavirusom se je v zadnjih petih dneh podvojilo. 24. decembra je znašalo 4469, danes pa 8956, kažejo podatki malteškega ministrstva za zdravje po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Na Malti, ki sodi med najbolj precepljene evropske države, sicer delež hospitaliziranih glede na število aktivnih okužb upada. Trenutno je v bolnišnicah 82 covidnih bolnikov, kar je 0,91 odstotka vseh, ki so aktivno okuženi s koronavirusom. Na dan pred božičem jih je bilo v bolnišnicah 70 oziroma 1,57 odstotka. Čeprav delež tistih, ki potrebujejo hospitalizacijo, ostaja pod enim odstotkom, je po nekaterih ocenah skoraj 30 tisoč ljudi v domači karanteni. To bi lahko v državi z nekaj več kot pol milijona prebivalcev postalo nevzdržno breme za gospodarstvo.

Grčija zaradi porasta okužb predčasno zaostruje ukrepe za zajezitev covida

V Grčiji bodo zaradi hitrega porasta okužb omejitvene ukrepe, ki so jih načrtovali za 3. januar, uvedli že v četrtek. Med drugim v barih in restavracijah ne bodo smeli predvajati glasbe, s čimer želijo nekoliko omejiti silvestrske zabave. Na silvestrovo bodo sicer lahko gostinski lokali izjemoma odprti do 2. ure zjutraj.

“Omikron je zdaj prevladujoča različica, zdravstveni sistem je pod pritiskom,” je v televizijskem nagovoru danes povedal grški minister za zdravje Tanos Plevris. Ukrepe so nameravali zaostriti šele prihodnji ponedeljek, a jih bodo že v četrtek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do 16. januarja bodo lahko bari in restavracije za posamezno mizo gostili zgolj šest ljudi, glasba pa bo prepovedana. Vrata bodo morali zapirati opolnoči. 31. decembra bodo lahko ostali odprti do 2. ure zjutraj, a ne bodo smeli predvajati glasbe, je pojasnil Plevris.

Vse javne silvestrske zabave so odpovedali. Minister je ob tem Grke pozval, naj se pred morebitnimi družinskimi srečanji testirajo na novi koronavirus.

PCT na Hrvaškem
Patrik Macek/PIXSELL/BOBO

Porast okužb z novim koronavirusom tudi v Avstriji in na Hrvaškem

Po božičnem koncu tedna se je trend padanja števila okužb z novim koronavirusom ustavil tudi v Avstriji – danes od tam poročajo o 3251 novih okužbah, s čimer se je število v dveh dneh več kot podvojilo. Porast okužb so zabeležili tudi na Hrvaškem, kjer so jih v zadnjem dnevu potrdili nekaj manj kot 5800.

Kot piše avstrijska tiskovna agencija APA, za vse višjim številom okužb v Avstriji tako kot v drugih evropskih državah najverjetneje stoji različica omikron, ki se hitro širi. Obenem zaenkrat še vedno pada število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

O porastu števila okužb poročajo tudi iz Hrvaške, kjer so jih v zadnjih 24 urah potrdili 5768, medtem ko so jih denimo pred tednom dni 4226, pred dvema tednoma pa 4671. Med obolelimi se jih 1868 zdravi v bolnišnicah, od tega jih pomoč ventilatorja potrebuje 237.

Rekord tudi v Franciji

V Franciji so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 200.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, je danes sporočil minister za zdravje Olivier Veran, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Francoski minister za zdravje je v parlamentu pojasnil, da so v zadnjih 24 urah v državi potrdili 208.000 novih okužb, kar je več kot dan prej, ko so jih potrdili 179.807.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!