Na obalo Balija naplavilo truplo kita glavača (VIDEO)

Svet 06. Apr 202315:53 0 komentarjev

Na obalo indonezijskega otoka Bali je naplavilo kadaver 18-metrskega kita glavača. Pred tem je isti kit še živ obtičal na plaži, reševalci in prostovoljci so ga potegnili nazaj v morje, čez nekaj ur pa ga je znova naplavilo na obalo.

Na obali indonezijskega otoka Bali so danes našli mrtvega 18-metrskega kita glavača, ki naj bi tehtal več ton. Kit je že v sredo obtičal na eni od plaž počitniškega otoka. Reševalci in prostovoljci so ga nato potegnili nazaj v vodo, a ga je po nekaj urah ponovno naplavilo na obalo, kjer je tudi poginil. Vzrok smrti še ni znan.

Veterinarji in forenzični strokovnjaki so že prispeli na plažo, da bi raziskali vzrok za pogin kita, njegovo truplo pa bodo pokopali v prihodnjih dneh. Policija je tudi ogradila plažo, da bi preprečila krajo kitovega mesa ali drugih delov njegovega telesa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vzrok smrti še vedno preiskujemo. Želimo dobiti znanstveno razlago, ali je bil vzrok onesnaženje ali plastika, zato bomo danes opravili obdukcijo, nato pa bomo najeli bager in truplo pokopali v bližini,” je dejal lokalni uradnik za morje in ribištvo Permana Yudiarso.

Kiti se običajno približajo obali, ko so bolni ali ko umirajo

Dodal je, da na kitu niso našli vidnih ran in pojasnili, da se kiti običajno približajo obali, ko so bolni ali ko umirajo. Po predhodnih podatkih agencije za ohranjanje naravnih virov na Baliju bi lahko kit na plaži obtičal zaradi visoke plime, vremena ali utrujenosti, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Mednarodna zveza za varstvo narave (IUCN) kite glavače uvršča med ranljive vrste, ki jim grozi izumrtje. Na obale Indonezije je v preteklih letih naplavilo že več trupel kitov. Leta 2018 pa je naplavilo truplo kita glavača, ki je imel v sebi skoraj šest kilogramov plastike, med drugim več kosov plastičnih vrečk, plastičnih vrvi, plastenk in par gumijastih natikačev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!