Na referendumu v San Marinu podprli pravico do splava

Svet 27. Sep 202107:36 > 08:41 1 komentar
San Marino
Jennifer Lorenzini/REUTERS

Volilci so na referendumu v San Marinu z veliko večino podprli možnost umetne prekinitve nosečnosti. Za pravico do splava je glasovalo približno 77 odstotkov volilk in volilcev, proti jih je bilo okoli 23 odstotkov. Referenduma se je udeležilo 44 odstotkov volilnih upravičencev.

Elena Tonnini, notranja ministrica te gorske republike sredi Italije, je parlament pozvala, naj spremeni zakonodajo iz leta 1865 in izid referenduma spremeni v zakonodajo, poroča BBC.

San Marino je poleg Malte, Andore in Vatikana edina država v Evropi, v kateri je splav popolnoma prepovedan, celo v primeru posilstva, incesta, prizadetosti ploda ali nevarnosti za zdravje matere.

Ženskam, ki opravijo splav, po trenutni zakonodaji grozi do tri leta zapora, zdravnikom, ki bi izvedli postopek, pa do šest let zapora. Do zdaj sicer zaradi tega ni bil obsojen še nihče.

Ženske, ki želijo opraviti splav, to naredijo v Italiji, kjer je umetna prekinitev nosečnosti dovoljena že od leta 1978. Tudi v Italiji pa lahko zdravniki zavrnejo pomoč pri splavu, še piše BBC.

Predlog zakonodaje, o kateri so odločali na nedeljskem referendumu, dovoljuje umetno prekinitev nosečnosti v prvih 12 tednih. Po tem obdobju bo splav dovoljen le, če bi bilo ogroženo zdravje matere ali če bi lahko nepravilen razvoj fetusa povzročil telesne ali psihične poškodbe.

Volilci so o tem vprašanju na referendumu odločali na pobudo Zveze žensk San Marina (UDS). Pravico do glasovanja je imelo nekaj več kot 35 tisoč ljudi, od tega jih tretjina živi v tujini. Izid referenduma je bil do konca negotov, saj je republika San Marino precej tradicionalna država, kjer ima Rimskokatoliška cerkev velik vpliv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje