Na tisoče afganistanskih beguncev se bo lahko preselilo v ZDA

Svet 02. Avg 202115:02 > 15:04 0 komentarjev
Afganistan
Mohammad Ismail/REUTERS

Zaradi številnih uspešnih ofenziv talibanov se prebivalci Afganistana odločajo za beg. Ameriški State Department je danes predstavil nov program, v okviru katerega se bo lahko na tisoče Afganistancev, ki bi zaradi sodelovanja z ameriškimi oblastmi lahko postali tarče napadov, kot begunci preselilo v Združene države Amerike.

Na tisoče Afganistancev, ki bi lahko zaradi sodelovanja z Združenimi državami Amerike postali tarče talibanov, se bo lahko v okviru novega programa, ki ga je v ponedeljek naznanil State Department, naselilo v ZDA.

“Glede na povečano stopnjo talibanskega nasilja si ameriška vlada prizadeva, da bi nekaterim afganistanskim državljanom, vključno s tistimi, ki so sodelovali z Združenimi državami, omogočila, da se preselijo v ZDA,” je v izjavi za javnost napovedal State Department.

S to potezo želijo razširiti možnost trajnega preseljevanja več tisoč afganistanskih državljanov ter članov njihovih ožjih družin, kateri življenja bi lahko bila ogrožena zaradi nasilja talibanov. Do premestitve v Združene države Amerike so upravičeni vsi tisti, ki so delali v ameriških podjetjih oziroma, ki so pri Američanih delali kot lokalno zaposleni, tolmači in prevajalci, ki so delali za ameriško vlado ali oborožene sile, in Afganistanci, zaposleni v medijskih organizacijah ali nevladnih organizacijah.

Novi program zahteva, da prosilce za azil v ZDA napoti ameriška agencija ali da so zaposleni v nevladni ali medijski organizaciji s sedežem v Združenih državah.

afganistan afganistan
Tajik Presidential Press Service/Handout via REUTERS
afganistan afganistan
Tajik Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Afganistan Afganistan
Tajik Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Afganistan Afganistan
Stringer/REUTERS
Afganistan Afganistan
Stringer/REUTERS

State Departmet je program naznanil po tem, ko so ameriški predsednik Joe Bieden odredil umik ameriške vojske iz Afganistana. Kljub temu, da so po 20 letih umaknili varnostne sile, bodo ZDA še naprej zagotavljale varnostne sisteme in humanitarno pomoč.

Za slabšanje razmer v Afganistanu po umiku ameriške vojske je afganistanski predsednik Ašraf Gani danes obtožil ameriške oblasti. “Razlog za trenutne razmere v naši državi je, da je bila odločitev ZDA nenadna,” je Gani povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Talibani okrepili ofenzive

V državi se medtem spopadi med talibani in afganistansko vojsko še naprej stopnjujejo. V zadnjih dneh so talibani okrepili ofenzive na mesta Laškar Gah, Kandahar in Herat, sicer prestolnice treh provinc.

Talibani so ponoči sprožili koordinirane napade mestno središče in zapor v prestolnici province Helmand, Laškar Gah. Pred tem je afganistanska vlada na območje poslala več sto vojakov. “Afganistanske sile so na kopnem in z letalskimi napadi odvrnile napad,” je iz Helmanda na jugu države sporočila vojska.

Srditi spopadi potekajo tudi na območjih province Kandahar in na obrobju njene istoimenske prestolnice. Na zahodu države pa več sto komandosov brani mesto Herat, ki je prestolnica istoimenske province.

STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!