Na tisoče žensk po ZDA protestiralo za pravico do splava

Svet 03. Okt 202108:31 > 08:38 0 komentarjev
Protest za pravico do splava
Profimedia

Na tisoče žensk je včeraj v ZDA protestiralo v podporo pravici do svobodnega odločanja o lastnem telesu, potem ko je v začetku meseca v Teksasu stopila v veljavo zakonodaja, ki skorajda povsem prepoveduje splav.

Kot smo že poročali, omenjeni zakon v Teksasu prepoveduje splav po šestih tednih po zanositvi, pri čemer tudi posilstvo in incest nista izjemi. Zakon ob tem omogoča državljanom vlaganje civilnih tožb zoper vsakogar, ki pomaga nosečnici opraviti splav v nasprotju s prepovedjo.

Zagovorniki pravice do umetne prekinitve nosečnosti so se po sprejetju zakona obrnili na ameriško vrhovno sodišče, ki pa je zahtevo za blokado zakona zavrnilo.

Protest za pravico do splava
Profimedia

Po poročanju ameriških medijev je po ZDA včeraj potekalo več kot šesto shodov po vseh zveznih državah. Organizacije, ki se borijo za pravice žensk, se bojijo, da bi odločitev vrhovnega sodišča lahko spodbudila tudi druge zvezne države k zaostrovanju dostopa do umetne prekinitve nosečnosti. Politiki v nekaterih drugih republikanskih državah naj bi že razmišljali o tem.

“Odrasle smo v prepričanju, da bo splav ostal zakonit in dostopen,” je povedala Rachel O’Leary Carmona, izvršna direktorica organizacije Women’s March, ki je organizirala včerajšnje shode. “Spoznanje, da bi se to lahko spremenilo, nas je streznilo.”

Protest v ZDA
Profimedia

Na spletni strani omenjene organizacije so zapisali, da smo priča največji grožnji zaostrovanja dostopa do splava v zadnjem času.

Kot še poročajo ameriški mediji, bi odločitev vrhovnega sodišča v zvezi s teksaškim zakonom lahko pomenila obrat v sodni praksi na področju umetnih prekinitev nosečnosti. Leta 1973 je namreč sodišče v primeru Roe proti Wade odločilo, da ima ženska pravico opraviti splav do višine nosečnosti, pri kateri bi plod lahko preživel tudi izven maternice, kar je približno v začetku tretjega trimesečja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!