Na vidiku nove težave v predstavniškem domu ameriškega kongresa

Svet 09. Jan 202314:42 0 komentarjev
Kevin McCarthy
Evelyn Hockstein/REUTERS

Po izvolitvi Kevina McCarthya za predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa, za kar je bilo treba 15 krogov, je na vrsti še potrjevanje pravil delovanja za naslednji dve leti. Nekateri opozarjajo, da bi lahko pri potrjevanju prišlo do upora bolj zmernih republikancev.

Republikanska večina v predstavniškem domu ameriškega kongresa je prejšnji teden s težavo izvolila predsednika, sedaj pa mora potrditi pravila delovanja za naslednji dve leti, kjer pa lahko pride do upora bolj zmernih republikancev. Da je to šele začetek motenj v delovanju kongresa, je prepričan vodja kongresnih demokratov Hakeem Jeffries.

“Bojim se, da so bile zgodovinske motnje v delovanju, ki smo jim bili priča ta teden, šele začetek,” je v nedeljo za televizijo NBC povedal kongresnik Jeffries iz New Yorka, ki je na volitvah za predsednika predstavniškega doma kongresa redno osvajal vseh 212 demokratskih glasov.

15 krogov za potrditev McCarthyja

Republikanci so na volitvah 8. novembra lani v predstavniškem domu osvojili 222 glasov, vendar so Kevina McCarthyja uspeli izvoliti na položaj predsednika predstavniškega doma šele po 15 krogih glasovanja v soboto zjutraj. Volitve so trajale od torka, ker uporna skupina, ki je štela okrog 20 kongresnikov, ni želela podpreti McCarthya.

Pomagalo ni niti posredovanje bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa in McCarthy je bil izvoljen šele, ko je upornikom dal številne koncesije, pred tem pa je med republikanskimi kongresniki že skorajda prišlo do pretepa.

McCarthyjeve obljube za izvolitev

McCarthy je privolil, da lahko le en poslanec zahteva glasovanje o njegovi odstavitvi, upornikom je obljubil položaje v vplivnih odborih na čelu z odborom za pravila, kjer bodo lahko skupaj z demokrati blokirali vse, kar jim ne bo všeč. Obljubil jim je tudi, da bodo mejo javnega dolga dvignili le, če najdejo proračunske prihranke, čeprav pri tem ne gre za novo porabo, ampak za plačevanje starih dolgov.

Bidnova vlada ima zagotovljen proračun do konca septembra, saj je bil potrjen lani, ko so v predstavniškem domu še imeli večino demokrati. Ti so se pogajali s senatnimi demokrati in republikanci za 1.700 milijard dolarjev vreden proračun, ki zagotavlja delovanje vlade do 1. oktobra.

Še prej bo verjetno nastal problem z dvigom dovoljene meje javnega dolga. Če se to ne zgodi, lahko pride do pomanjkanja sredstev pri izplačilih pokojnin, plač, bonov za hrano in številnih drugih zadev, vključno z odplačevanjem državnega dolga upnikom. Demokrati opozarjajo, da lahko to prinese težave celotnemu svetovnemu gospodarstvu.

Uporniki zagotavljajo, da se bo meja dolga dvignila le, če bodo našli proračunske prihranke. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je bila do teh napovedi kritična.

“Kongres mora povišati mejo javnega dolga. Ne bomo dopustili jemanja talcev,” je dejala, čeprav ni jasno, kako jim bo to uspelo. Obenem je namreč zagotovila, da se Bidnova vlada ne bo posluževala trikov, da gre mimo predstavniškega doma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!