Nad Tajvanom opazili rekordno število kitajskih balonov

Svet 22. Jan 202408:47 1 komentar
KITAJSKI BALON
Kitajski balon nad ZDA, februar 2023. (Foto: PROFIMEDIA)

Tajvan je v nedeljo v zračnem prostoru nad svojim ozemljem zaznal šest kitajskih balonov, kar je največ doslej. Eden je letel neposredno nad otokom, pet pa so jih opazili v bližini severnega obmorskega mesta Keelung, so danes sporočili s tajvanskega obrambnega ministrstva.

Z zemljevida, ki ga je objavilo ministrstvo, je razvidno, da je en balon preletel otok nad južnim okrožjem Pingtung, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo, ki dnevno beleži kitajske aktivnosti v bližini Tajvana, je vseh šest balonov zabeležilo v nedeljo, leteli pa so na višini od 4,6 do 5,2 kilometra.

Kitajska glede Tajvana zasleduje načelo ene Kitajske in ni nikoli zavrnila možnosti uporabe sile za podreditev otoka. V zadnjih letih je okrepila vojaško prisotnost in na območje okoli Tajvana dnevno pošilja letala in plovila.

V zadnjih mesecih so v zračnem prostoru Tajvana opazili tudi več kitajskih balonov, nazadnje po predsedniških volitvah ta mesec, na katerih je slavil kandidat vladajoče Demokratske napredne stranke (DPP) Laj Čing Te, ki ga Kitajska označuje za separatista.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje