Nad Tajvanom že drugi dan zapored zaznali rekordno število kitajskih letal

Svet 22. Mar 202408:40 0 komentarjev
Tajvan, vojaško plovilo
PROFIMEDIA

V okolici Tajvana so v zadnjih 24 urah našteli 36 kitajskih letal, je sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo. Zaznali so tudi šest kitajskih ladij.

Tajvan je znova poročal o povečani prisotnosti kitajskega vojaškega letalstva v okolici tega samoupravnega otoka. Obrambno ministrstvo Tajvana je sporočilo, da so v 24 urah od četrtka do današnjega jutra našteli za letos rekordnih 36 kitajskih letal, od tega jih je 13 prečkalo neuradno sredinsko mejo v Tajvanski ožini.

Obrambno ministrstvo je v objavi na omrežju X sporočilo, da je v tem času zabeležilo še prisotnost šestih ladij mornarice Ljudske republike Kitajske. Kitajsko celino in Tajvan ločuje 180-kilometrska morska ožina.

O okrepljeni prisotnosti kitajskih sil so tajvanske oblasti poročale že v četrtek, ko so v 24-urnem oknu našteli 32 kitajskih letal.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja. Medtem ko kitajski predsednik Ši Džinping odkrito govori o združitvi otoka s celino, del tajvanskih političnih sil pa o neodvisnosti, ankete javnega mnenja na otoku kažejo, da si večina Tajvancev še naprej želi ohranjati status quo in s tem mir.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!