Najprej kepica, nato imuniteta: sodišče v ZDA je princa obvarovalo pred tožbo

Svet 18. Nov 202211:27 2 komentarja
Mohamed bin Salman, Joe Biden
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/REUTERS

Sodišče v ZDA je odločilo, da ima savdski kronski princ Mohamed bin Salman imuniteto pred tožbo zaradi umora novinarja Džamala Hašodžija, glasnega kritika vlade v Riadu, ki je bil oktobra 2018 umorjen na savdskem konzulatu v Istanbulu.

Ameriško zunanje ministrstvo je v sodni dokumentaciji navedlo, da ima savdski princ Mohamed bin Salman imuniteto zaradi svoje nove funkcije – septembra je bil namreč imenovan za savdskega predsednika vlade.

“Doktrina imunitete voditelja države je dobro uveljavljena v običajnem mednarodnem pravu,” so navedli odvetniki s pravosodnega ministrstva ZDA v dokumentu, ki je bil vložen na okrožnem sodišču za okrožje Columbia.

37-letni savdski kronski princ zanika kakršnokoli vlogo pri umoru Džamala Hašodžija, vendar je administracija Joeja Bidna kljub odločitvi sodišča želela poudariti, da takšna sodba ne pomeni njegove nedolžnosti, poroča britanski BBC. Hašodžijev umor je povzročil razburjenje po vsem svetu in je povzročil veliko škode ugledu princa Mohameda bin Salmana.

Hašodžijeva nekdanja zaročenka Hatice Cengiz je v odziv na odločitev sodišča na Twitterju zapisala, da je “Džamal danes ponovno umrl”.

Oblasti v Savdski Arabiji so sporočile, da je bil nekdanji novinar časnika Washington Post leta 2018 v Istanbulu ubit v “spodleteli operaciji” s strani skupine agentov, ki naj bi ga prepričali v vrnitev v kraljevino. Vendar je ameriška obveščevalna agencija Cia “s srednjo do visoko stopnjo gotovosti” ocenila, da je bil savdski kronski princ vpleten v umor.

Ameriški predsednik Biden, ki je v preteklosti menil, da je Riad “izobčenec” zaradi umora Hašodžija, je pred meseci v času svoje poti v Savdsko Arabijo požel kar nekaj kritik. Prestolonaslednika bin Salmana je med obiskom, ki je bil posvečen energetiki in varnosti, pozdravil s kepico, srečal pa se je tudi s savdskim kraljem Salmanom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje