Najslabše navade, zaradi katerih ne morete izgubiti maščobe okoli trebuha

Magazin 09. Feb 202405:05 1 komentar
Najslabše navade, ki vam preprečujejo, da bi imeli raven trebuh
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav pri izgubi odvečnih kilogramov ključno vlogo igra telovadba, je raven trebuh odvisen tudi od skrbnega pristopa k temu, kako in kaj jeste. In čeprav ni čarobne tablete ali univerzalnega pristopa za izgubo maščobnih blazinic na trebuhu, lahko prepoznavanje nezdravih prehranjevalnih navad veliko spremeni na vaši poti do vitkejšega pasu.

Distrakcije, medtem ko jeste: Ne glede na to, ali gledate televizijo ali brskate po telefonu, večja verjetnost je, da boste pojedli večjo porcijo, ne da bi se tega zavedali, medtem ko ste z nečim zamoteni. Ta nadležna navada lahko povzroči prenajedanje in prispeva k povečanju telesne teže in večjemu trebuhu, piše Klix.ba.

Prekomerno pitje alkohola: Alkoholne pijače vsebujejo veliko praznih kalorij. Njihovo prekomerno uživanje lahko privede do kopičenja trebušne maščobe, saj vaše telo prednost daje presnovi alkohola in ne izgorevanju maščob.

Dehidracija: Dehidracijo lahko včasih zamenjamo za lakoto, kar vodi v nepotrebne prigrizke in prenajedanje. Naj vam postane navada, da ves dan pijete vodo, da podprete svoje telo in hkrati ohranite apetit pod nadzorom.

Prekomerno uživanje visokokalorične zdrave hrane: Čeprav so hranljiva živila bistvena za zdravo prehrano, bodite pozorni na velikost porcij. Na primer, oreščki, avokado in olivno olje so bogati s hranili, a visokokalorični.

Prepogosto jeste v restavracijah: Obroki v restavracijah pogosto vsebujejo dodatne maščobe in sladkor, torej dva pomembna dejavnika, ki prispevata h kopičenju trebušne maščobe. Ko boste naslednjič želeli večerjati zunaj, raje razmislite o kuhanju doma. Tako boste namreč imeli večji nadzor nad sestavinami in velikostjo porcij.

Ne jeste dovolj sadja in zelenjave: Sadje in zelenjava sta bogata z vlakninami, vitamini in minerali ter sta nujna za zdravo in uravnoteženo prehrano. Če ne zaužijete dovolj teh s hranili bogatih živil, boste bolj pogosto hrepeneli po manj hranljivih opcijah.

Sadje
Foto: PROFIMEDIA

Preskakovanje obrokov: Preskakovanje obrokov lahko zmoti vaš metabolizem in vodi do prenajedanja kasneje čez dan. Na srečo vam lahko vnaprejšnje načrtovanje in priprava obrokov pomagata ostati na pravi poti pri izgubi teže.

Premalo beljakovin: Beljakovine so najbolj nasitno makrohranilo. Če jih zaužijete premalo, si boste prej zaželeli nezdrave prigrizke, ki prispevajo k nabiranju trebušne maščobe. Beljakovine pomagajo vzdrževati mišično maso, ki vpliva na hitrejši metabolizem. To pa pomeni, da več kalorij porabite tudi, ko mirujete.

Zanašate se na prehranska dopolnila: Čeprav so prehranska dopolnila lahko koristna, zanašanje le nanje ni trajnosten ali praktičen pristop. Namesto tega jih uporabite, kot pove že ime – za dopolnitev obstoječe zdrave prehrane.

Uživanje prigrizkov brez samokontrole: Uživanje prigrizkov čez dan, ne da bi pri tem upoštevali velikost porcij in hranilno vrednost, navadno pomeni preveč kalorij. Šola za javno zdravje Harvard TH Chan (Harvard TH Chan School of Public Health) za spodbujanje premišljenega prehranjevanja priporoča strukturirane obroke in prigrizke, uživanje v vsakem grižljaju ter prepoznavanje znakov, kdaj je vaše telo lačno in kdaj sito.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje