TikTok in Meta bosta na sodišču izpodbijala plačilo nadomestila EU

Svet 08. Feb 202417:55 0 komentarjev
Družbena omrežja
Foto: PROFIMEDIA

Družbi Meta in TikTok bosta na sodišču izpodbijali nadomestila za financiranje izvrševanja evropskega akta o digitalnih storitvah (DSA). Potem ko je pritožbo že v sredo napovedala lastnica družbenega omrežja Facebooka Meta, je podobno potezo danes napovedal tudi TikTok, ki se ne strinja z metodologijo za izračun prispevka.

Evropska komisija je aprila lani objavila seznam spletnih ponudnikov, ki jih v skladu z DSA obravnava kot zelo velike spletne platforme in iskalnike. Ti imajo tako veliko število uporabnikov, da zanje veljajo strožja pravila glede vsebine. Ta podjetja, od katerih ima vsako več kot 45 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno, so podvržena okrepljenemu nadzoru Bruslja.

Podjetja na seznamu morajo plačati nadomestilo Evropski komisiji za financiranje uveljavljanja DSA. Vendar pa TikTok nasprotuje načinu izračuna nadomestila, je sporočilo podjetje, ki je hkrati potrdilo, da so prispevek lani plačali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so navedli v izjavi, se ne strinjajo s prispevkom, saj da je metoda komisije za izračun prispevkov podjetij napačna. Pri tem so opozorili na uporabo napačne ocene glede mesečnega števila aktivnih uporabnikov kot osnove za izračun skupnega zneska.

TikTok je lani sporočil, da ima v EU povprečno 125 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno. Evropska komisija je navedla, da so podjetja na njenem seznamu zelo velikih platform vsa plačala nadomestila do konca lanskega leta, poroča AFP.

Meta, ki ima v lasti med drugim Instagram in Facebook, je za bruseljski spletni portal Politico v sredo potrdila, da je prav tako vložila pritožbo na Splošnem sodišču EU.

Podobno kot TikTok so tudi pri Meti zatrdili, da je nadomestilo nepravično in da se ne strinjajo z metodologijo, uporabljeno za izračun prispevka.

V EU je novembra 2022 začel veljati akt o digitalnih storitvah (DSA), ki ponudnikom digitalnih storitev postavlja jasne obveze za zaščito svojih uporabnikov pred nezakonitimi vsebinami, dezinformacijami in drugimi družbenimi tveganji.

Evropska komisija je dejala, da v letošnjem letu potrebuje približno 45 milijonov evrov za nadzor nad tem, kako velike platforme, kot so Facebook, Instagram, TikTok in YouTube, ukrepajo proti nezakoniti in škodljivi vsebini. To bo financirala tako, da bo od družb vsako leto pobrala nadomestila, še poroča Politico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!