Namesto ptička na vrhu Twitterja zdaj pes, cena dogecoina zrasla

Digitalno 04. Apr 202310:19 5 komentarjev
Twitter Dogcoin
PROFIMEDIA

Družbeno omrežje Twitter na svoji strani nima več tradicionalnega ptiča. Nadomestila ga je podoba šaljive kriptovalute dogecoin, ki jo je v preteklosti promoviral prvi mož Twitterja Elon Musk. Ta se je zaradi omenjene kriptovalute znašel tudi na sodišču.

Odkar je Elon Musk prevzel Twitter, so spremembe družbenega omrežja postale kar stalnica.

Twitterjevi uporabniki so včeraj lahko opazili novo spremembo. Namesto tradicionalnega ptiča, po kateri je Twitter postal prepoznan, se je na na vrhu strani pojavila podoba psa pasme shiba inu, ki predstavlja kriptovaluto dogecoin.

Spremembo je Musk napovedal v ponedeljek popoldan, ko je tvitnil leto dni staro fotografijo pogovora in zapisal: “Kot sem obljubil.” Na sliki je pogovor, v katerem mu je eden od uporabnikov predlagal, naj kupi Twitter in spremeni logotip ptice v dogecoin.

Kasneje je objavil še šaljivo fotografijo, na kateri policist legitimira osebo, ta pa je ob predložitvi vozniške izkaznice dejal, da je na izkaznici še stara fotografija.

Ni jasno, ali je sprememba logotipa trajna, poroča CNN in dodaja, da Musk Twitter pogosto uporablja za “trolanje” svojih oboževalcev in kritikov.

Cena kriptovalute dogecoin je v zadnjih 24 urah poskočila za 20 odstotkov, na približno devet centov.

Musk zaradi dogecoina na sodišču

Shiba inu se je na vrhu Twitterja pojavila dva dni po tem, ko je Musk pozval sodnika, naj zavrže 258 milijard dolarjev (236,2 milijarde evrov) težko tožbo zoper njega zaradi njegove podpore dogecoinu v preteklosti.

Kriptovaluta dogecoin je bila ustvarjena leta 2013 kot spletna šala. Njeni ustvarjalci so pojasnili, da je bila zamišljena kot ironičen odgovor na dva velika spletna pojava: kriptovalute, kot je bitcoin, in spletne šale okoli slike psa pasme shiba inu.

Musk je dogecoin v svojih zapisih na Twitterju večkrat izpostavil in s tem poskrbel, da je kriptovaluta leta 2021 v kratkem času z vrednosti 0,5 centa skočila na 7,3 centa, nato pa je znova hitro strmoglavila.

Vlagatelj ga obtožuje, da je vodil “kripto piramidno shemo”

Tožbo zoper Muska in njegova podjetja Tesla in SpaceX je vložil vlagatelj Keith Johnson, ki je po investiciji v dogecoin izgubil denar. Johnson trdi, da je bil žrtev “kripto piramidne sheme za dogecoin”.

Odkar je Musk začel promovirati dogecoin, so vlagatelji v to kriptovaluto izgubili približno 86 milijard dolarjev, ocenjuje Johnson. Od najbogatejšega Zemljana zahteva, da vlagateljem povrne ta znesek in obenem plača dvakratnik tega zneska kot odškodnino, torej dodatnih 172 milijard dolarjev.

Johnson je prepričan, da je Musk s promocijo dogecoina povečal “njegovo ceno, tržno vrednost in obseg trgovanja”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje