Nancy Pelosi se ne bo več potegovala za predsedstvo predstavniškega doma

Svet 17. Nov 202219:32 1 komentar
Nancy Pelosi
PROFIMEDIA

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je povedala, da se več ne bo potegovala za ta položaj, niti za kakšnega drugega vodilnega v poslanski skupini demokratov. Dan po potrditvi republikanske večine v novem sklicu kongresa je 82-letna demokratka dejala, da bo le še zastopala svoje volilno okrožje San Francisca.

Novi predsednik predstavniškega doma bo najverjetneje republikanec Kevin McCarthy, ki je v torek dobil večino glasov svoje poslanske skupine za nominacijo, vendar ni dobil podpore vseh republikancev. O predsedniku predstavniškega doma kongresa bo januarja glasoval celoten 435-članski predstavniški dom in McCarthy si mora zagotoviti 218 glasov. Na torkovih volitvah jih je dobil le 188.

Nancy Pelosi se bo zapisala v zgodovino kot prva ženska na vodilnem položaju predstavniškega doma kongresa, ki je po ustavi tretji na vrsti za prevzem predsedniškega, če se predsedniku in podpredsedniku ZDA kaj zgodi.

Obenem odhaja v zgodovino tudi kot ena od najbolj učinkovitih voditeljev predstavniškega doma, saj je tudi zadnji dve leti kljub majhni večini demokratov in razdeljenosti poslanske skupine na leve progresivne in bolj konservativne v ključnih trenutkih zbrala dovolj glasov za potrjevanje demokratske agende. Zaradi tega si je pridobila spoštovanje številnih političnih nasprotnikov, obenem pa tudi sovraštvo skrajnejših politikov in Američanov.

Pelosi je že po volitvah 2020 dejala, da bo to njen zadnji mandat na čelu predstavniškega doma. Po vmesnih volitvah prejšnji teden so jo sicer kolegi pozivali, naj vztraja, kar je omenila v sredo, ko je dejala, da bo počakala, kako se bo razpletla tekma za predstavniški dom.

V sredo je postalo jasno, da bodo imeli republikanci najmanj 218 sedežev v novem predstavniškem domu in odločila se je, da se na predsedniški položaj ne bo več potegovala.

Položaj predsednice predstavniškega doma je prvič prevzela leta 2007 in na njem ostala do leta 2011, ko so se demokrati preselili v manjšino. Nazaj je prišla po velikem valu demokratskih zmag leta 2018. Pelosi je brez dlake na jeziku izražala nasprotovanje Donaldu Trumpu, njegovi politiki in obnašanju.

Trump je v najavi svoje nove predsedniške kampanje v torek poudarjal, da so se končno znebili Pelosi, ko je opravičeval slabše rezultate republikancev na vmesnih volitvah od pričakovanih. Za to vse večji del republikancev krivi njega, ker je podpiral težko izvoljive kandidate, če so le ponavljali njegove trditve o ukradenih predsedniških volitvah 2020. Trumpov privrženec, sicer nezakoniti priseljenec iz Kanade in podpornik teorij zarot, je oktobra vdrl v njeno stanovanje v San Franciscu in jo hotel ugrabiti. Naletel je na njenega ostarelega moža in ga hudo poškodoval s kladivom.

Pelosi je bila kot poslanka iz okrožja, ki zajema mesto San Francisco, v predstavniški dom prvič izvoljena leta 1987. Leta 2003 je postala voditeljica demokratske manjšine in od takrat naprej je ostala na čelu poslanske skupine bodisi kot voditeljica manjšine bodisi kot predsednica predstavniškega doma.

V svojem poslovilnem govoru v kongresu je danes hvalila ameriško demokracijo. Ne glede na to, da se njena stranka v predstavniškem domu seli v manjšino, pa je pohvalila volivce, ki so zavrnili številne Trumpove kandidate. Demokrati so ohranili večino v senatu, pobrali neto dva guvernerska položaja in tri dodatne večine v državnih kongresih. Na odločitev Pelosi se je iz Azije odzval predsednik Biden, ki jo je označil za ognjevito branilko demokracije. “Nancy Pelosi je najpomembnejša predsednica predstavniškega doma v naši zgodovini. Našo demokracijo je zaščitila pred nasilno in krvavo vstajo 6. januarja,” je med drugim sporočil Biden v zahvali Pelosi za vse, kar je naredila v svoji karieri.

Analitiki napovedujejo največji sveženj zamenjav na vodilnih demokratskih položajih od leta 1994, ko so republikanci po dolgih letih prevzeli večino. Volitve bodo decembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje