Napad na ameriške vojake v Iraku izvedla proiranska skupina

Svet 21. Jan 202410:52 1 komentar
Ameriška vojska v Iraku
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Poveljstvo ameriške vojske je sporočilo, da so sobotni napad na oporišče na zahodu Iraka izvedli proiranski borci, pri čemer so bili ranjeni ameriški vojaki in najmanj en iraški vojak.

Osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom) je sporočilo, da so sobotni napad na oporišče na zahodu Iraka izvedli proiranski borci. Zračno oporišče Al Asad so napadli z več balističnimi izstreli in raketami, poročajo tuje tiskovne agencije.

Večino raket je prestregla zračna obrambe, nekatere pa so zadele oporišče. Trenutno pri poveljstvu še ocenjujejo razsežnost škode. V napadu je bil ranjen najmanj en iraški vojak in več ameriških.

V soboto je odgovornost za napad prevzelo Združenje Islamski upor v Iraku, v katerem so z Iranom povezane oborožene skupine. V preteklosti je sicer združenje izvedlo že več podobnih napadov.

Na različnih oporiščih v Iraku je trenutno nameščenih okoli 2.500 ameriških vojakov.

V zadnjih tednih so proiranske skupine okrepile napade na ameriška oporišča v Iraku in sosednji Siriji, s čimer se odzivajo na izraelsko vojno v Gazi. Razmere v regiji so precej napete že vse od začetka vojne po napadih palestinske islamistične skupine Hamas na jugu Izraela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje