Napad v Sydneyju: “Ljudje so kričali in padali drug čez drugega”

Svet 13. Apr 202415:24 1 komentar
Avstralija
Foto: PROFIMEDIA

Po napadu z nožem v priljubljenem nakupovalnem središču v Sydneyju so za avstralske medije številni očividci opisali grozljivo dogajanje. "Ljudje so bežali, kričali in padali drug čez drugega," je opisal moški. Umrlo je šest ljudi, med ranjenimi je tudi devetmesečni dojenček. "Otrok je imel le manjšo rano, a ženska je imela precej globoke rane. Izgubila je veliko krvi, bila je v paniki," je dejal moški, ki je skušal pomagati krvaveči materi.

Avstralijo je pretresel grozljiv napad. V priljubljenem nakupovalnem centru v Sydneyju v bližini znamenite plaže Bond je moški zabodel več nakupovalcev. Umrlo je šest ljudi, več ranjenih. Motiv za napad še ni znan. Policija prav tako še ni razkrila njegove identitete. Priče, ki so spregovorile za avstralske medije, opisujejo grozljivo dogajanje.

“Bil je pravi pokol,” je za ABC News opisala ena od očividk, ki je bila ob začetku napada z manjšima otrokoma v bližnji kavarni. “Ljudje so bežali, kričali in padali drug čez drugega,” je povedal neimenovan moški, drugi pa je dejal, da je videl, da sta bila zabodena mati in njen dojenček.

“Bili smo v šoku, nismo vedeli, kaj naj storimo,” je opisala še ena priča. “Krvaveča mati se je z ranjenim dojenčkom zatekla v trgovino, zaposleni pa so nato zaklenili vrata. Nato sta jima moška mrzlično zavijala rane z oblačili, da bi zaustavila krvavitve, a sta bila v precej slabem stanju. Dojenčka je nato do pomoči reševalcev v naročju držal eden od moških. Opisala sta, kako se je mati obupno borila, da bi jima predala poškodovanega otroka in ga spravila na varno.

Avstralija
Foto: AAP Image/Bianca De Marchi via REUTERS

“Dojenček je imel le manjšo rano, a ženska je imela precej globoke rane. Izgubila je veliko krvi, bila je v paniki,” je dodal.

Kljub hitremu posredovanju je mati umrla v bolnišnici, avstralski mediji so sprva poročali, da je umrl tudi dojenček, a se je izkazalo, da je v bolnišnici. Ni pa znano, kako hude so njegove poškodbe.

Pet ljudi je umrlo na kraju, ena oseba pa kasneje v bolnišnici, kamor so odpeljali več ranjencev. Policija je napadalca, ki je deloval sam, ubila.  Da žrtev ni še več, je zaslužna policistka, ki je bila v bližini, ko je napadalec začel morilski pohod. Z njim se je soočila sama. Ko je šel z nožem nadnjo, ga je ustrelila. Ostali policisti so pomagali ranjenim osebam.

Še pred prihodom policije so napadalca skušali ustaviti nekateri mimoidoči. Iz posnetkov, ki krožijo po družbenih omrežjih, je videti, kako je eden od moških, medtem ko je bil napadalec na tekočih stopnicah, pograbil za stebriček, nekateri pa so vanj metali mize in stole.

Avstralski premier Antony Albanese je dejal, da je grozljivi dogodek povsem nerazumljiv. Žrtvam in in njihovim svojcem je izrazil sočutje. Ob tem je še izpostavil junaško policistko, ki je ubila napadalca. “Vsekakor je junakinja, nobenega dvoma ni, da je svojim dejanjem rešila življenja,” je poudaril.

Tovrstni dogodki so v Avstraliji redkost. Leta 2019 so bile v množičnem streljanju v mestu Darwin ubite štiri osebe, leta 1996 pa je v streljanju, ki je šlo kot v zgodovino kot najbolj smrtonosno v Avstraliji, v Port Arhturju umrlo 35 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje