Napadalec na moža Pelosi je v ZDA bival nezakonito

Svet 04. Nov 202208:24 1 komentar
Kevin Lamarque/REUTERS

David DePape, ki je minuli teden napadel moža predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Paula Pelosija, je kanadski državljan, ki biva v ZDA nezakonito, je potrdilo ameriško ministrstvo za domovinsko varnost. To pomeni, da ga bodo po odsluženi kazni izgnali v Kanado.

Ministrstvo oziroma Služba za priseljevanje in carine (ICE) je kalifornijske oblasti že uradno seznanila z zahtevo, da jo morajo obvestiti, preden bi Davida DePapeja izpustili iz zapora, ker bodo sprožili postopek za njegov izgon iz države. DePape se sicer sooča s kupom obtožnic, grozi mu več deset let zapora. Temu se lahko izogne, če ga sodišče razglasi za neprištevnega.

42-letnik se sooča z zvezno in državno obtožnico, med drugim zaradi poskusa umora, ugrabitve, vloma ter napada na sorodnika državne uradnice. Na sodišču se je izrekel za nedolžnega, vendar ostaja v priporu.

DePape je 28. oktobra v San Franciscu vdrl v stanovanje Paula in Nancy Pelosi, pri čemer je iskal kongresnico, ki jo je želel ugrabiti, ji poškodovati kolena in tako poslati sporočilo drugim politikom, da imajo dejanja posledice. DePape je pripadnik vseh mogočih teorij zarot, ki so zrasle na zelniku bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegovih privržencev ter podpornikov.

Paula Pelosija so v četrtek, šest dni po tem, ko ga je DePape hudo pretepel, odpustili iz bolnišnice, je sporočila Nancy Pelosi. Po uspešni operaciji zaradi poškodb lobanje ter desne roke in dlani v splošni bolnišnici Zuckerberg v San Franciscu Pelosija čaka dolgotrajno okrevanje, je sporočila.

PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje