Srce parajoča zgodba šestletnice, ki je umrla pod izraelskimi streli

Svet 11. Feb 202416:15 2 komentarja
Hind Radžab
Hind Radžab (Foto: Palestine Red Crescent Society/ Family Handout via REUTERS)

Javnost pretresa nova tragična zgodba iz Gaze. Šestletna deklica Hind Radžab je več ur klicala na pomoč, a je nato skupaj z reševalci podlegla izraelskim strelom.

Izraelski napadi v Gazi za seboj puščajo grozljive zgodbe. Svetovno javnost zdaj pretresa smrt šestletne deklice Hind Radžab, ki je tri ure klicala na pomoč, a je nato skupaj z reševalci podlegla pod streli izraelske vojske.

Šestletnica je skupaj z družino v avtomobilu bežala iz mesta, ko so jih napadli izraelski vojaki. V obstreljevanju so umrli njeni svojci, deklica pa se je nato skrivala med trupli. Hind je več ur preživela na telefonu z dispečerji nujne pomoči, reševalci so ji želeli pomagati, a so jih nekaj dni kasneje našli mrtve. Truplo deklice so našli ob truplih njenega strica in tete ter njunih treh otrok, vseh pet v prerešetanem vozilu v predmestju Gaze, piše BBC.

Tragično zgodbo so razkrili zvočni posnetki njenih pogovorov z reševalci pred 12 dnevi. Klic, posneti z dispečerjem, je objavil Rdeči polmesec. Na pomoč je najprej poklicala Hindina sestrična Lajan Hamadeh, reševalcem je povedala, da se jim približuje izraelski tank, nato pa so se slišali streli in kriki.

Prvi napad je edina preživela Hind, ki je tri ure ostala na telefonu z dispečerji, ki so jo medtem skušali potolažiti. Deklica je med drugim obupano prosila za pomoč, bila je prestrašena. Po treh urah je Hind obmolknila. Dispečer pa je slišal strele. “Zadnja stvar, ki smo jo slišali, je neprekinjeno streljanje,” njegove besede navaja BBC.

Prerešetan avtomobil, v katerem je bila Hind. (Foto: Palestine Red Crescent Society/ Family Handout via REUTERS)

Rdeči polmesec je pojasnil, da so, preden so odposlali reševalno vozilo, od predstavnikov izraelske vojske dobili zeleno luč za odpravo, zato so sklepali, da je misija varna.

Organizacija je Izrael obtožila načrtnega obstreljevanja reševalnega vozila, ki so ga poslali, da bi rešili deklico.

Ponovno so poudarili, da je treba civiliste zaščititi – nihče, sploh pa ne otroci, ne bi smeli trepetati za svoje življenje. “Zadnji trenutki Hind so srce parajoči,” je dejal predstavnik mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC).

Preiskava, kaj točno se je zgodilo, še poteka.

V Gazi je doslej umrlo že več kot 28 tisoč civilistov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje