Nasa razkrila, kdo bo poletel na zgodovinsko pot v vesolje

Posadka Artemis II
NASA/James Blair

Znano je, kdo bo na krovu kapsule Orion prihodnje leto poletel na zgodovinski polet v vesolje. Nasa je namreč razkrila imena štirih astronavtov, ki bodo v sklopu misije Artemis 2 obkrožili Luno in se ji približali bolj kot kdorkoli v zadnjih 50 letih.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je razkrila imena četverice, ki se bo prihodnje letu na krovu kapsule Orion podala na zgodovinski polet okoli Lune. Kot so povedali, se bodo na polet odpravili Victor Glover, Christina Koch, poveljnik odprave Reid Wiseman iz vrst Nasinih astronavtov ter Jeremy Hansen iz kanadske vesoljske agencije.

Polet štirih astronavtov bo zgodovinski, saj bodo Luni bližje kot kdorkoli v zadnjih 50 letih. Posadko misije Artemis 2 čaka 10-dnevni polet, med katerim bodo obkrožili Luno in opravili okoli 2,3 milijona kilometrov, poroča Reuters.

Trasa je podobna tisti, ki jo je v sklopu misije Artemis 1 brez posadke decembra lani opravila kapsula Orion. Kapsula, v kateri je sedela le v astronavtski kombinezon oblečena lutka, se je Luni približala na 130 kilometrov.

Cilj misije je testiranje življenjsko pomembnih aparatur in drugih instrumentov na krovu kapsule Orion. Artemis 2 je namreč drugi korak na poti k človeški vrnitvi na Zemljin naravni satelit, ki ga Nasa načrtuje leta 2025. Takrat bosta v sklopu misije Artemis 3 na Luni pristala prva ženska in prvi temnopolti moški v človeški zgodovini. Prav tako bo nekdo nasledil astronavta Gena Cernana, ki od leta 1972 nosi naziv zadnjega človeka, ki je stopil na Luno.

Pri Nasi želijo v programu Artemis vzpostaviti stalno človeško prisotnost na Luni, kar naj bi nato predstavljalo odskočno desko za polete proti Marsu. Vendar bi se časovnica vrnitve na Luno lahko zamaknila. Lanski polet rakete Artemis 1 so namreč zaradi tehnične težave, okvare in tropske nevihte večkrat premaknili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.