Naše sosede presenetil vremenski prizor, ki ga še niso doživeli (VIDEO)

Svet 21. Maj 202420:38 0 komentarjev
Tornado v Gradcu
Foto: Zajem zaslona/@5 Minuten Graz/FACEBOOK

Gradčane je med divjanjem neviht presenetil prizor, ki ga niso še nikoli doživeli: nad mestom se je izoblikoval tornado.

Neurja, ki so v torek po vsej Sloveniji prekinila skorajda poletno vreme, besnijo tudi pri naših sosedih. V Gradcu so po poročanju avstrijskih medijev divjale hude nevihte.

V ponedeljek zvečer je na spletu zakrožil videoposnetek neobičajnega vremenskega pojava. Gradčane je nad mestom namreč presenetil pogled na tornado.

Da je šlo zares za tornado, so za avstrijski medij 5 Minuten potrdili tudi meteorologi pri Geosphere Austria. “Da, danes je bil v Gradcu tornado. Konstelacija zanj je bila ugodna, mogoči so tudi nadaljnji zračni vrtinci,” so pojasnili.

Zaradi tornada je bila na delu tudi poklicna gasilska enota, ki je prejela 30 klicev na pomoč. Šlo je predvsem za manjše operacije, denimo poškodba na strehi, ki bi lahko bila posledica tornada, še piše 5 Minuten. O poškodovanih za zdaj ne poročajo.

Na avstrijskem Štajerskem takšni pojavi niso izjemni, v resnici se na leto zgodi več tornadov, a le redko na poseljenih območjih kakršen je Gradec, piše avstrijski Kurier. Najmočnejši tornado, ki so ga dokumentirali v Avstriji, so opazili leta 1916, dosegel je hitrost 300 kilometrov na uro.

Kot piše Kronen Zeitung, na južnem in vzhodnem avstrijskem Štajerskem v poznih večernih urah pričakujejo številne močne nevihte, ki se bodo po aktualnih vremenskih napovedih sodeč, razširile tudi nad Dunaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!