Najnevarnejši predmet na svetu: že pet minut v sobi z njim je lahko usodnih

Svet 18. Maj 202405:13 1 komentar
slonje stopalo, korij, korium, Černobil, sredica, radioaktivnost
Foto: Zajem zaslona/TIKTOK

Predmet se imenuje "slonje stopalo", čeprav s slonom nima nobene zveze. Smrtonosno je že kratko srečanje z njim.

Na prvi pogled je “slonje stopalo” videti kot nekakšna zarjavela gmota. Kar v resnici tudi je.

Uradno se imenuje “korij” ali “korium”, gre pa za mešanico urana, titana, cirkonija, magnezija, grafita in silicijevega dioksida. Že veste, kam merimo?

Na posnetku, ki si ga je na TikToku ogledalo več kot 6 milijonov uporabnikov, je vidni del ostankov staljene sredice jedrskega reaktorja iz Černobila, ki je bil uničen v katastrofi leta 1986. Leta 2000 sta posnetek naredila jedrska tehnika Aleksander Kupnij in Sergej Košelev, poroča portal Lad Bible.

@mysteri0usdaily The Elephant’s Foot is the nickname given to a large mass of corium and other materials formed underneath the Chernobyl Nuclear Power Plant, near Pripyat, Ukraine, during the Chernobyl disaster of April 1986. This footage was filmed in sometime between 2007-2009 by health physics technician Alexander Kupny and his accomplice Segei Koshelev. They were only allowed in there for strictly 30 minutes to avoid over exposure to high levels of radiation. Alexander and Sergei are still alive today in their 60s. #chernobyl #urbanexploration #creepy #eerie #history #interesting #lostfootage #lostmedia #ukraine #fyp ♬ drowning (edit) – Antent & vowl.

Kljub časovni oddaljenosti dogodka je “slonje stopalo” še vedno zelo radioaktivno in že nekaj minut bivanja v prostoru z njim lahko pomeni smrtno obsodbo.

Visoka radioaktivnost že po 30 sekundah povzroči občutek omotice in utrujenosti, pet minut izpostavljenosti pa je za človeka usodna in povzroči radioaktivno bolezen, zaradi katere v nekaj dneh umre.

Gmota, ki je dobila ime zaradi svoje oblike, je danes pokopana pod zemljo, nekdanji reaktor pa je pokrit z debelim betonskim “pokrovom”, ki preprečuje radioaktivnemu sevanju, da bi ušlo v okolico. Kot piše Lad Bible, bo “slonovo stopalo” ostalo smrtonosno še tisočletja. Leta 2021 so ocenili, da je postal sipek kot pesek.

V videu, objavljenem na TikToku, je občasno videti bele pike. Napis pojasnjuje, da pike niso posledica napak v kameri, pač pa jih je povzročilo radioaktivno sevanje v prostoru.

Bonus video: kaj morate vedeti pred evropskimi volitvami?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje