“Naši vojaki ne branijo le Ukrajine. Umirajo za ves svet, za varnost Evrope”

N1 video 25. Feb 202215:55 > 02. Mar 2022 15:49 3 komentarji

Namestnica veleposlanika Ukrajine v Sloveniji je na novinarski konferenci predstavila zadnje informacije, ki so jih prejeli iz napadene Ukrajine. Kot je poudarila, se ukrajinski vojaki ne borijo in umirajo le za Ukrajino, temveč za ves svet.

Namestnica veleposlanika Ukrajine v Sloveniji Natalia Markevič je na novinarski konferenci predstavila aktualno dogajanje v državi. Kot je poudarila, je bila  prestolnica danes zjutraj tarča hudega napada. “Upamo, da je ukrajinska vojska uspela zavarovati prestolnico, napadi na številne regije v državi se nadaljujejo,” je dejala in dodala, da se napadi na številnih območjih nadaljujejo, tako na vzhodu, jugu ter predvsem na severu. Kot je še dodala, so bili obveščeni tudi o napadu na Kačji otok, kjer je življenje izgubilo 13 ukrajinskih vojakov, ki se niso želeli predati agresorju.

“Naši vojaki ne branijo le Ukrajine. Danes umirajo, a ne le za Ukrajino, temveč za ves svet. Umirajo za varnost Evrope,” je dejala Markevič in dodala, da to v prvi vrsti ni le vojna med Ukrajino in Rusijo, gre za vojno Rusije proti celotnemu svetu, zato poziva vse, naj stopijo v bran napadeni državi. Kot je dejala, pa s pomočjo ne ciljajo le na politične odločitve, temveč tudi na drugo pomoč. “Prepozno je za mehke ukrepe, potrebujemo resne sankcije. Prosim vas, da vlade, posameznike in podjetja pozovete, da nas podprejo v tem boju,” je dejala in dodala, da Rusijo lahko ustavimo le, če je popolnoma izolirana, tako gospodarsko kot diplomatsko.

“Ukrajinsko prebivalstvo računa na vas,” je še dejala in dodala, da umirajo ukrajinski civilisti, številni so v zatočiščih in poškodovani, in sicer zgolj zaradi agresije enega samega človeka. “Ni normalno, da se država v 21. stoletju odloči, da bo nadvladala drugo državo, le zato, ker si je tega želela,” je nadaljevala ter mednarodno skupnost pozvala tudi k humanitarni in zdravstveni, ne le za vojaški pomoči. Podjetja, ki jim razmere to dopuščajo, tako pozivajo, da ukrajinski vojski namenijo potrebno pomoč.

ukrajinska ambasada ukrajinska ambasada
N1
ukrajinska ambasada ukrajinska ambasada
N1
ukrajinska ambasada ukrajinska ambasada
N1
ukrajinska ambasada ukrajinska ambasada
N1
ukrajinska ambasada ukrajinska ambasada
N1
N1

Pozvali so h konkretnim ekonomskim sankcijam zoper Rusijo ter med desetimi, najbolj nujnimi, navedli izključitev Rusije iz sistema SWIFT, izključitev Rusije iz sistema za plačevanje Visa in MasterCard, prepoved trgovine z energijo z Rusijo – prenehanje kupovanja ruskega plina in nafte, prepoved prodaje tujih naložb v Rusiji in prepoved naložb zahodnih državnih skladov v ruska sredstva, sankcioniranje vsega  sekundarnega trgovanja z ruskimi dolgovi in ​​lastniškimi vrednostnimi papirji, tako v javnem kot tudi zasebnem sektorju, vključno z obstoječim holdingom, sankcije zoper rusko centralno banko ter ruske državne in privatne banke, sankcije zoper vse transakcije z rublji, izključitev Rusije iz borznih indeksov, zamrznitev ruskega tujega premoženja, razširitev osebnih sankcij na vse tiste, ki so na zahodnem seznamu sankcij in njihove družine – zamrznitev premoženj, preklic bančnih kartic, preklic veljavnosti potnih listov in repatriacija nazaj v Rusijo.

Po njenih informacijah ima ukrajinska vojska sicer trenutno še nadzor nad letališčem Hostomel pri Kijevu. “Borimo se, branimo ga, a trenutno naj bi imeli še nadzor nad njim,” je dejala namestnica veleposlanika Ukrajine in dodala, da smo trenutno priča tudi resni ekološki grožnji, saj so bili iz beloruske strani proti jedrski elektrarni Černobil izstreljeni trije izstrelki. “Že sedaj smo priča dvakratni vrednosti radiacije, kot smo jo beležili pred napadom,” je poudarila in dodala, da je tik pred vrati ekološka katastrofa. “Tri rakete so priletele iz beloruske strani. Bojimo se, da bi še kakšna raketa zadela občutljivo območje. Že sedaj je nivo sevanja dvakrat višji zaradi prihoda ruskih sil,” je dejala ukrajinska predstavnica.

Markevič je še poudarila, da je po podatkih ukrajinske vojske doslej življenje izgubilo 167 ukrajinskih vojakov in deset civilistov, 367 ljudi je ranjenih. Dodala je, da je bilo na celotnem ozemlju Ukrajine ubitih okrog 800 ruskih vojakov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje