Nato kritičen do Kitajske. Kako mu odgovarja Peking?

Svet 12. Jul 202311:46 4 komentarji
NATO
Foto: Kacper Pempel/REUTERS

Kitajska se je odzvala na kritike Nata, izražene v sporočilu po prvem dnevu vrha voditeljev tega zahodnega zavezništva. Kaj je sporočila?

“Kitajske ambiciozne politike in politike prisile pod vprašaj postavljajo naše interese, varnost in vrednote. Kitajska uporablja širok spekter političnih, gospodarskih in vojaških orodij, da poveča svoj vpliv v svetu ter projicira svojo moč /…/,” je zapisano v sporočilu, ki so ob prvem dnevu zasedanja voditeljev Nata posredovali iz Vilne. V sporočilu je med drugim še posebej izpostavljeno, da Kitajska škodi varnosti zavezništva ter da skuša spodkopati na pravilih utemeljen mednarodni red.

V Pekingu so se na navedbe Nata odzvali precej določno. “Temu odločno nasprotujemo in zavračamo te navedbe,” so sporočili s kitajske misije pri Evropski uniji. Kot so dodali, sporočilo voditeljev Nata ne upošteva osnovnih dejstev, izkrivlja kitajsko stališče in politike ter namerno diskreditira Kitajsko, navaja tiskovna agencija Reuters.

In kaj je o Kitajski v torek povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg? “Kitajska vse bolj pod vprašaj postavlja na pravilih utemeljen mednarodni red, zavrača obsodbo ruske vojne, grozi Tajvanu in krepi svojo vojsko.”

V sporočilu po prvem dnevu vrha voditelji sicer niso omenili Tajvana, je pa tajvansko zunanje ministrstvo pozdravilo, da je Stoltenberg izrazil skrb za varnost v tajvanski ožini.

Dvodnevnega zasedanja vrha Nata se sicer udeležujejo tudi nekateri voditelji držav azijsko-pacifiške regije. To so voditelji Južne Koreje, Avstralije, Nove Zelandije in Japonske, kjer je bilo predvideno odprtje prve Natove pisarne na azijski celini. Kitajska misija je opozorila tudi na to, pri čemer je dejala, da nasprotuje Natovim premikom v azijsko-pacifiško regijo, še navaja Reuters. Dodala je: “Kakršnokoli dejanje, ki bo ogrozilo kitajske legitimne pravice in interese, bo naletelo na odločen odgovor.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje