Nehumano ravnanje s pribežniki: v Srbiji gole in premražene vrnili čez mejo

Svet 22. Feb 202414:17 4 komentarji

Srbska policija naj bi prisilno vrnila skupino pribežnikov v Severno Makedonijo, je danes sporočila nevladna organizacija Legis. Ta je britanskemu Guardianu posredovala posnetke, ki prikazujejo skupino golih in prezeblih beguncev v bližini meje med Srbijo in Severno Makedonijo. Posnetki po mnenju skupin za človekove pravice dokazujejo vse slabše ravnanje z begunci v Evropi. Uslužbenci srbskega azilnega doma sicer zaznavajo vse več primerov vračanja pribežnikov iz Srbije v Severno Makedonijo. Srbsko notranje ministrstvo je očitke o slabem ravnanju policije z migranti zavrnilo.

Dva videoposnetka, ki ju je severnomakedonska nevladna organizacija Legis posredovala britanskemu Guardianu, prikazujeta vrsto napol golih moških na odseku ceste blizu meje med Srbijo in Severno Makedonijo.

Nevladna organizacija je posnetke pridobila 10. februarja in trdi, da so bili posneti v bližini vasi Lojane v Severni Makedoniji. Guardian posnetkov sicer ni neodvisno preveril. O tem incidentu pa je že sredi februarja poročal portal N1 Beograd, a srbsko notranje ministrstvo takrat ni odgovorilo na njihova vprašanja.

Legis je prav tako sporočil, da je bil to že drugi ponižujoči incident v 24 urah, v obeh pa naj bi srbska policija več kot 50 ljudi prisilila, da se slečejo do golega ali do spodnjega perila, nato pa jih je pregnala v Severno Makedonijo.

Predsednik Legisa Jasmin Redjepi je za Guardian povedal, da so se kršitve zgodile le nekaj dni po dvodnevnem srečanju med EU in Srbijo v Beogradu, na katerem so razpravljali o “nadaljevanju sodelovanja proti tihotapljenju migrantov in upravljanju mej”.

Srbsko ministrstvo očitke zavrača: Tam ni bilo srbskih patrulj

Srbsko notranje ministrstvo je kasneje v izjavi za javnost, ki jo je danes objavilo na svoji spletni strani, zavrnilo očitke o slabem ravnanju policije s prebežniki. Kot so zapisali, srbska policija deluje v skladu z zakonskimi predpisi in ob spoštovanju načel človečnosti in mednarodnih predpisov glede varstva človekovih pravic. V zvezi z omenjenima posnetkoma je srbsko ministrstvo izjavilo, da je policija preverila navedbe in ugotovila, da v času, ko naj bi se incident zgodil, tam ni bilo srbskih patrulj. Dodalo je še, da prav tako ni prejelo nobene potrditve, da se je incident zgodil na ozemlju Srbije, je razvidno iz izjave.

Uslužbenci srbskega azilnega doma zaznali več primerov vračanja pribežnikov

Prav tako je urada varuha človekovih pravic Severne Makedonije in Srbije pozval, naj opravita temeljito preiskavo dogodkov ter da se organizacijam za človekove pravice omogoči opazovanje policijskih operacij, s čimer bi se po njegovem mnenju zagotovilo, da se “nasilje ne bi moglo nadaljevati v temi”.

Izvršni direktor Centra za zaščito prosilcev za azil v Srbiji Radoš Džurović je medtem dejal, da so njegovi uslužbenci od začetka leta zaznali več primerov vračanja pribežnikov iz Srbije v Severno Makedonijo. “Lahko rečemo, da je to zdaj redna praksa,” je dodal.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović pa je poudarila, da nedavna poročila o domnevnem vračanju migrantov v Severno Makedonijo zahtevajo takojšnjo in učinkovito preiskavo državnih organov. “Ti incidenti niso le skrb vzbujajoči, ampak kažejo na širši trend v državah članicah Sveta Evrope. Zdi se, da ti ukrepi kršijo evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ki prepoveduje vračanje in kolektivne izgone, ter druge mednarodne standarde, ki zahtevajo zagotavljanje učinkovitega dostopa do azila tistim, ki ga iščejo,” je poudarila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje