Nekdanja avstrijska ministrica na dopustu v Rusiji: Počutim se kot doma

Svet 10. Avg 202319:29 6 komentarjev
Karin Kneissl
PROFIMEDIA

Bivša avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl, ki je na svoji poroki plesala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je na počitnicah v Rusiji. Skupini ruskih otrok je povedala, da je to njen svet, saj se počuti kot doma "med piščanci, racami in kozami".

Nekdanja avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl, ki je znana po tem, da je kot ministrica na svoji poroki plesala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je po poročanju spletnega portala Euronews na počitnicah v Rusiji. Več ruskih spletnih strani je objavilo video, v katerem je na poletnem festivalu v vasi Petruševo.

V video posnetku je videti, kako v tej vasi jugovzhodno od Moskve skupini ruskih otrok reče, da je to njen svet, saj se počuti kot doma “med piščanci, racami in kozami”. V ruščini je še dodala, da je v Avstriji živela v vasici.

Po poročanju ruskih medijev je povedala, da je bivanje rezervirala za mesec dni, ni pa želela povedati ničesar o svojih načrtih za prihodnost.

Karin Kneissl
Karin Kneissl na vrhu Rusija-Afrika (Foto: PROFIMEDIA)

Povedala pa je, da je začela delati, da nadaljuje s poučevanjem in učenjem, da piše knjige in da se uči ruščine. “Morala sem zapustiti svoje staro življenje, začeti znova in pri 60 letih to ni lahko,” naj bi še povedala po navedbah lokalnih medijev.

Po poročanju avstrijskih medijev piše knjigo o trenutnih političnih razmerah v Evropi.

Kneissl je bila zunanje ministrica Avstrije med letoma 2017 in 2019, na naslovnice pa je prišla leta 2018, ko je na svojo poroko v kraju Gamlitz povabila Putina. Na poroki je z njim tudi plesala, kar so v objektiv ujeli fotografi. To je naletelo na kritike v mednarodni javnosti zaradi njenega takratnega položaja v avstrijski vladi in obtožb Putina na Zahodu zaradi kršenja človekovih pravic v Rusiji in domnevnega ruskega vmešavanja v volitve v ZDA.

Kneissl Putin Kneissl Putin
Profimedia
Kneissl Putin Kneissl Putin
Profimedia
Kneissl Putin Kneissl Putin
Profimedia
Profimedia

Ko je leto zatem padla vlada Sebastiana Kurza je odšla iz politike. Kasneje je sodelovala z ruskim državnim medijem RT, bila pa je tudi v upravnemu odboru ruskega naftnega velikana Rosneft. Odkar je junija lani izstopila iz odbora, pa jo je videti na mednarodnih konferencah in forumih, ki jih vodi ali podpira Rusija. Med drugim se je julija letos udeležila vrha Rusija-Afrika v Sankt Peterburgu. Trdi, da se počuti kot “politična begunka”.

Najpogosteje jo primerjajo z nekdanjim nemškim kanclerjem Gerhardom Schröderjem, ki je po odhodu iz vlade leta 2005 večino časa delal ali lobiral za največja ruska podjetja, kot so Gazprom, Rosneft in NordStream AG, še poroča Euronews.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje