Preiskava zoper Kurza gre lahko naprej, poslansko imuniteto je dokončno izgubil

Svet 18. Nov 202119:30 > 19. Nov 2021 06:52 0 komentarjev
sebastian kurz, nekdanji avstrijski kancler
Leonhard Foeger/REUTERS

Nekdanjemu avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu je parlament dokončno odvzel poslansko imuniteto. 35-letni nekdanji kancler naj bi se po poročanju avstrijskih medijev z odvzemom imunitete strinjal, saj da gre za ključni korak pri razjasnitvi nejasnosti okoli korupcijske afere.

Avstrijski parlament je danes nekdanjemu avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu dokončno odvzel poslansko imuniteto. Odvzem imunitete je sicer v torek na zahtevo tožilstva soglasno potrdila že pristojna komisija avstrijskega parlamenta, a je odločitev parlamentarne komisije moral potrditi še parlament. Vodja Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Kurz se je namreč po svojem oktobrskem odstopu s kanclerskega položaja vrnil med poslanske klopi ter je užival poslansko imuniteto.

Po poročanju nemškega portala Welt se tako Kurz kot tudi člani njegove ljudske stranke z odvzemom imunitete strinjajo, saj da gre za potreben korak, ki bo omogočil razjasnitev okoliščin korupcijske afere. Kurza poleg nedavne afere, ki je pretresla avstrijsko vlado, bremeni tudi obtožba, da je krivo pričal na parlamentarnem odboru, ki je preiskoval afero Ibiza. Ta je maja 2019 odnesla podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja in vladajočo stranko svobodnjakov (FPÖ).

Sebastian Kurz je s kanclerskega položaja odstopil minuli mesec, zatem ko so dunajski tožilci in preiskovalci državnega urada za pregon gospodarskega kriminala in korupcijo v kanclerskih prostorih ter na sedežu ljudske stranke (ÖVP) izvedli hišne preiskave. Njegov umik s kanclerskega stolčka je bila posledica suma zlorabe državnih sredstev za oglaševanje lastne stranke. Ob napovedi umika je Kurz dejal, da ne gre za priznanje krivde, temveč bo po umiku lažje dokazal, “da očitni na njegov račun ne držijo”.

Najmlajši kancler naših severnih sosedov, ki je v dveh mandatih v kanclerski pisarni skupno preživel 1.167 delovnih dni, očitke namreč ves čas zavrača. Pred omenjenima aferama je imel Kurz strmo politično kariero. Pri 27 letih je postal avstrijski zunanji minister, štiri leta kasneje pa najmlajši avstrijski kancler.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!