Sebastian Kurz se umika s kanclerskega položaja

Svet 09. Okt 202119:49 > 11. Okt 2021 10:44 2 komentarja
Sebastian Kurz
Lisi Niesner/REUTERS

Sebastian Kurz je sporočil, da se umika s kanclerskega položaja. Da odstopa, eksplicitno v nocojšnji izjavi ni dejal. Njegov umik pa je posledica suma zlorabe državnih sredstev za časopisno oglaševanje. Za novega začasnega kanclerja je predlagal aktualnega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga.

“Zaradi stališč, ki so jih zavzeli koalicijski partnerji, smo v pat poziciji. Obenem pa smo še vedno v pandemiji, zato bi bilo neodgovorno, da bi tako nadaljevali. Potrebujemo stabilnost, da premagamo pandemijo. Avstrija mi je pomembnejša kot osebni položaj, zato bom končal kaos in zagotovil nadaljnjo stabilnost,” je dejal Sebastian Kurz.

Za novega začasnega kanclerja je predlagal zdajšnjega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga. Kurz je povedal, da ostaja predsednik stranke in se vrača v parlament.

“Ta korak zame ni bil lahek in mi tudi ni všeč, vendar ne gre zame, ampak za Avstrijo. Vsi si zaslužite, da se politika ukvarja z javnimi vprašanji in izzivi, ne pa sama s seboj,” je še dejal 35-letni Kurz. Dodal je tudi, da bo po umiku s kanclerskega položaja lažje dokazal, da očitki na njegov račun ne držijo.

Preiskave med tem, ko je bil na Brdu pri Kranju

V sredo, ko se je avstrijski kancler Kurz mudil na vrhu EU-Zahodni Balkan na Brdu pri Kranju, so zaradi suma zlorabe državnih sredstev za časopisno oglaševanje potekale policijske preiskave na sedežu ljudske stranke (ÖVP), v uradu kanclerja Kurza in na finančnem ministrstvu.

Povod za policijsko preiskavo je bil sum, da je ožji okrog ljudi okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv za to, da so Kurzevega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči. S tem so tlakovali pot Kurzu na vrh stranke. Kurz naj bi bil osumljen kot sostorilec.

Sebastian Kurz
Lisi Niesner/REUTERS

Kurz in vsaj deset njegovih sodelavcev naj bi namreč od leta 2016 predvsem dnevniku Oesterreich namenili približno 1,3 milijona evrov za njim naklonjene zapise oziroma celo prirejene izide javnomnenjskih anket.

Od hišnih preiskav na začetku tedna je trdno za Kurzem stala le njegova Ljudska stranka, koalicijska partnerica Zeleni pa ne. Bil je tudi pod močnim pritiskom opozicije. Ali se v parlament s kanclerskega položaja umika vse do konca mandata ali zgolj do konca preiskave, po njegovi nocojšnji izjavi ni povsem jasno. Naslednje parlamentarne volitve v Avstriji, če bodo redne, bodo leta 2024.

Zavrnil očitke o kazenski odgovornosti

Kurz je pred dnevi zavrnil vse očitke kazenske odgovornosti o nedavni aferi, ki je pretresla avstrijsko vlado. Priznal pa je, da so med sporočili, ki so predmet preiskave, tudi nekatera njegova, ki pa jih je zapisal v afektu in jih danes ne bi več poslal v taki obliki.

Kurz je vlado vodil od januarja 2020, oblikoval pa jo je skupaj z Zelenimi. To je bil njegov drugi mandat, potem ko je zaradi afere Ibiza, v kateri je bil ujet nekdanji vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache pri nagovarjanju h korupciji, takrat odstopil. Nekdanji podkancler Strache je bil konec avgusta obsojen, sodišče pa mu je dosodilo 15 mesecev pogojne kazni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje