Nekdanji papež Benedikt XVI. ne želi v bolnišnico

Svet 29. Dec 202214:06 1 komentar
Papež Benedikt XVI.
PROFIMEDIA

Zdravstveno stanje 95-letnega zasluženega papeža Benedikta XVI. je še vedno zelo resno, vendar stabilno.

Novico, da je zasluženi papež Benedikt XVI. zelo bolan, je med sredino avdienco v Vatikanu sporočil trenutni papež Frančišek. Kot poroča tiskovna agencija Ansa, se njegovo zdravstveno stanje čez noč ni spremenilo. V sredo je tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni prav tako potrdil, da se je Benediktu XVI. v zadnjih urah zaradi visoke starosti stanje poslabšalo. Dodal pa je, da je njegovo stanje “trenutno pod nadzorom” ter da ga zdravniki nenehno spremljajo.

Kot navaja agencija AFP, ki se sklicuje na vire iz vatikanskih krogov, naj bi se zdravstveno stanje nekdanjega papeža poslabšalo pred približno tremi dnevi. Njegove vitalne in telesne funkcije naj bi upadle, vključno s srcem in odpovedjo ledvic. Benedikt XVI. naj bi imel sicer težave z dihanjem že nekaj dni pred božičem. V zadnjih mesecih pa so mu prav tako prilagodili srčni spodbujevalnik za normalizacijo srčnega utripa.

Da njegovo zdravstveno stanje šepa, je pred meseci razkril tudi nadškof Georg Gänswein, ki je v aprilskem pogovoru za nemški Bild povedal, da Benedikt XVI. komaj govori in da ga dvakrat na teden obišče logoped, ki mu pomaga pri govoru. “Razumejo ga lahko le tisti, ki so z njim vsak dan,” je dodal.

Papež Frančišek je v sredo vernike prosil za posebno molitev nekdanjega papeža. “Spomnite se ga, zelo je bolan, in prosite Gospoda, naj ga tolaži in podpira vse do konca,” je dejal. Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je pred izvolitvijo imenoval Joseph Ratzinger, od svojega odstopa leta 2013 živi v relativni osami v vatikanskem samostanu. Po poročanju Bilda zanj skrbijo nadškof Gänswein in štiri hišne pomočnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje