Nekdanji predsednik se je vrnil na Šrilanko iz prostovoljnega izgnanstva

Svet 03. Sep 202215:36 0 komentarjev
Gotabaya Rajapaksa
PROFIMEDIA

Potem ko se je nekdanji predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa v petek vrnil v Kolombo iz prostovoljnega izgnanstva, kamor je julija pobegnil zaradi protestov v luči najhujše gospodarske krize v zgodovini države, se vrstijo zahteve in pozivi k njegovi aretaciji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Da se je Gotabaya Rajapaksa vrnil v domovino, so predstavniki mednarodnega letališča Katunayake, ki leži 30 kilometrov severno od glavnega mesta Kolombo, sporočili v petek zvečer. Po vrnitvi v Kolombo so ga v petek ministri pozdravili s cvetličnimi venci, nato pa pospremili v novo uradno rezidenco, ki mu jo je zagotovila vlada, še poroča AFP.

Rajapaksa je iz Šrilanke pobegnil sredi julija. Pred tem so v državi zaradi hude gospodarske krize več mesecev potekali množični protesti, protestniki pa so nazadnje vdrli v njegovo uradno rezidenco. Obtožujejo ga, da je zaradi slabega upravljanja in korupcije odgovoren za sedanje katastrofalne razmere.

Otoška država z 22 milijoni prebivalcev je močno zadolžena. Nima dovolj sredstev za uvoz goriva, plina za kuhanje, hrane in zdravil. Mednarodni denarni sklad skuša državi pomagati z večletnim programom pomoči v vrednosti 2,9 milijarde ameriških dolarjev.

Rajapaksa se je na Šrilanko vrnil iz Tajske, kjer je bival od 11. avgusta, pred tem pa se je zatekel na Maldive in v Singapur. “Gotabaya se je vrnil, ker ga nobena država noče, nima se kam skriti,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja učiteljskega sindikata Joseph Stalin, ki je pomagal mobilizirati protestnike.

Zagovorniki človekovih pravic so pozdravili njegovo vrnitev in se zavezali, da si bodo prizadevali za njegovo aretacijo “zaradi zločinov, ki jih je zagrešil”. “Privedli ga bomo pred sodišče,” je za AFP povedal tiskovni predstavnik Šrilanškega združenja mladih novinarjev.

73-letni Rajapaksa, ki je bil leta 2019 izvoljen z obljubami, da bo državi omogočil blaginjo, je ob poglabljanju krize doživel padec priljubljenosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!