Šrilanški predsednik pobegnil na Maldive

Svet 13. Jul 202206:30 > 09:02 3 komentarji
Gotabaya Rajapaksa
Andy Buchanan/REUTERS

Predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa je zaradi množičnih protestov, ki so zajeli državo, z vojaškim letalom pobegnil na Maldive.

Zaradi hude gospodarske krize so v soboto protestniki v Šrilanki zasedli predsedniško palačo in rezidenco predsednika vlade. Predsednik Gotabaya Rajapaksa je z vojaškim letalom v torek zvečer skupaj z ženo in dvema varnostnikoma pobegnil na Maldive. Z njegovim odhodom se je končala vladavine družine Rajapaksa, ki je Šrilanki vladala več desetletij, poroča BBC.

Zaradi protestov, ki jih pogajanja huda gospodarska kriza, v kateri se je znašla ta država, je šrilanški predsednik napovedal, da bo v sredo odstopil. Vendar so vladni uradniki danes zjutraj za tiskovno agencijo Reuters dejali, da pisma o odstopu še niso prejeli. Pred odstopom naj bi predsednik, ki ga sicer ščiti imuniteta, želel zapustiti državo, saj se boji, da bi ga nova oblast aretirala.

Njegov odstop bo odprl pot predsedniku vlade Ranilu Wickremesingheju, ki bo opravljal vlogo vršilca dolžnosti predsednika do 20. julija, ko bo 225 poslancev parlamenta izvolilo novega voditelja države. Vendar protivladni protestniki nasprotujejo imenovanju Wickremesingheja za predsednika, saj menijo, da je zaveznik Rajapakse, in pozivajo k njegovemu takojšnjemu odstopu. V kolikor ne bo odstopil, so protestniki zagrozili s splošno stavko in nadaljnjimi protesti od četrtka dalje.

Wickremesinghe je sicer že pred dnevi napovedal, da je pripravljen zapustiti svoj položaj, če bo oblikovana vlada narodne enotnosti, ki bo vključevala vse politične stranke, vendar se sedaj pojavlja možnost, da bo kandidiral za predsednika na julijskih volitvah, saj uživa podporo nekaterih poslancev vladajoče stranke v parlamentu.

Zaradi spora zamudil lete za Dubaj

Rajapaksa je v predhodnih dneh že poskušal zapustiti državo, a mu to zaradi domnevnih sporov z letališkim osebjem ni uspelo. Posledično je zamudil štiri lete za Dubaj, kamor naj bi bil namenjen. Šrilanko je medtem zapustil tudi predsednikov brat, nekdanji finančni minister Basil Rajapaksa, ki naj bi se odpravljal v ZDA.

V Šrilanki razglasili izredne razmere

Medtem so oblasti v Šrilanki danes razglasile izredne razmere za nedoločen čas. “Ker je predsednik zapustil državo, so bile razglašene izredne razmere za obvladovanje razmer v državi,” je povedal tiskovni predstavnik predsednika vlade Dinouk Colombage. Hkrati je policija sporočila, da je v Zahodni provinci, ki vključuje glavno mesto Kolombo, bila uvedena policijska ura, da bi zajezili naraščajoče proteste, ki sedaj potekajo zlasti pred uradom predsednika vlade.

Šrilančani za eno največjih gospodarskih kriz v zadnjih desetletjih krivijo ravno administracijo predsednika Rajapakse. Šrilanka se že več mesecev bori z vsakodnevnimi izpadi elektrike in pomanjkanjem nekaterih osnovnih dobrin, kot so hrana, gorivo in zdravila.

Ko so Šrilančani zjutraj izvedeli, da je predsednik odšel iz države, je na ulice glavnega mesta Colombo prišlo na tisoče ljudi. Številni so se zbrali na Galle Face Greenu, glavnem prizorišču protestov, in prisluhnili gorečim govorom na improviziranem odru. Govore so prekinjali vzkliki množice, v njih pa so govorniki nastopili proti vladi in voditeljem, ki naj bi jih razočarali, še piše BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje