Nemčija je dobila novega ministra za obrambo

Svet 17. Jan 202312:13 1 komentar
Borisa Pistorius
Axel Schmidt/REUTERS

Nemški kancler Olaf Scholz je za novega nemškega obrambnega ministra imenoval Borisa Pistoriusa.

Nemški kancler Olaf Scholz je dan po odstopu Christine Lambrecht za novega obrambnega ministra imenoval Borisa Pistoriusa, razmeroma neznanega politika iz vrst socialdemokratov (SPD), ki je trenutno notranji minister zvezne dežele Spodnja Saška. Zaprisegel bo v četrtek, je sporočil tiskovni predstavnik vlade Steffen Hebestreit.

“Pistorius je izredno izkušen politik, ki ima izkušnje v upravi, se že leta ukvarja z varnostno politiko in je s svojo usposobljenostjo, asertivnostjo in velikim srcem prava oseba za vodenje bundeswehra v tem obdobju,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Scholz.

Pistorius se je stranki SPD pridružil leta 1976. Med letoma 2006 in 2013 je bil župan mesta Osnabrück, od leta 2013 notranji minister Spodnje Saške in od leta 2017 tudi član deželnega parlamenta v Hannovru, poroča Deutsche Welle.

Imel naj bi dobre povezave z varnostnimi organi, pogosto pa se zaplete v spore s svojimi kolegi iz vrst konservativne unije CDU in CSU. Sporom se ne izogiba niti znotraj SPD. Ko je vodja stranke Saskia Esken poleti 2020 govorila o “latentnem rasizmu” v vrstah varnostnih sil, ji je ostro nasprotoval in zavrnil njene izjave kot lažne.

Scholz je lani izbruh vojne v Ukrajini označil za prelomnico za Nemčijo in v luči tega napovedal obsežen program ponovnega vlaganja v vojsko v višini sto milijard evrov. Te načrte bo sedaj moral uresničiti Pistorius. Spopasti pa se bo moral tudi z občutljivim vprašanjem dobave orožja Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Olaf Scholz
Annegret Hilse/REUTERS

Z njegovim imenovanjem se je v vladi porušilo ravnovesje med spoloma, ki ga je kancler na začetku svojega mandata zagreto zagovarjal. Takrat je namreč dejal, da moški in ženske predstavljajo polovico družbe, zato bi morali imeti tudi polovico moči. Če bo Scholz želel ohraniti enakost spolov v vladi, pa bodo sedaj potrebne nove menjave.

Pistorius bo na položaju nasledil Christine Lambrecht, ki je odstopila v ponedeljek zaradi številnih kritik na račun nemške vojaške pomoči Ukrajini, počasnega izvajanja javnih naročil za nemške oborožene sile in pomanjkanja strokovnega znanja. Maja so mediji poročali tudi, da je svojemu 21-letnemu sinu dovolila, da je s helikopterjem nemške vojske poletel na priljubljen počitniški otok Sylt. Nedavno se je Lambrecht ponovno znašla na naslovnicah, tokrat zaradi novoletnega sporočila, ki ga je objavila na družbenih omrežjih. V njem je govorila o vojni v Ukrajini, medtem ko je v ozadju nebo razsvetljeval ognjemet, kar je povzročilo razburjenje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje