Kaj o vstopu Ukrajine v Nato pravita nemški minister in madžarski premier?

Svet 21. Apr 202310:44 > 15:52 6 komentarjev
Viktor Orban
Leon Neal/via REUTERS

"Zdaj ni pravi čas za sprejem Ukrajine v Nato," je po nenapovedanem obisku prvega moža Nata Jensa Stoltenberga v Ukrajini komentiral nemški obrambni minister Boris Pistorius. Kaj si misli o vstopu Ukrajine v Nato, je precej jasno nakazal tudi madžarski premier Viktor Orbán.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius se je za nemško televizijo ZDF opredelil glede članstva Ukrajine v zvezi Nato. Njegov komentar prihaja po tem, potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ob obisku prvega moža Nata Jensa Stoltenberga v Kijevu pozval k povabilu njegove države v obrambno zavezništvo. Kot je ocenil Pistorius, zdaj ni pravi čas, da bi se odločali o tem vprašanju.

“Vrata so delno odprta, vendar zdaj ni pravi čas, da bi se o tem odločali,” je dejal Pistorius in namignil, da o sprejetju Ukrajine v Nato ni mogoče resno razpravljati sredi vojne, ki jo je februarja lani sprožila Rusija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po njegovih besedah mora zavezništvo skrbno pretehtati vsak korak, kot je morebitna podelitev uradnega povabila Ukrajini. “Odločiti se je treba s hladno glavo in vročim srcem in ne obratno,” je poudaril.

Zelenski je sicer v četrtek ob nenapovedanem obisku Stoltenberga v Kijevu dejal, da je zdaj čas, da Ukrajina prejme povabilo v zavezništvo. Ob tem je Nato pozval, naj premaga odpor do pošiljanja nekaterih vrst orožja Kijevu, vključno z orožjem dolgega dosega in sodobnimi letali.

Generalni sekretar Nata je ukrajinskemu predsedniku obljubil nadaljnjo podporo, tako v boju proti ruskim silam kot na poti Ukrajine v zvezo. Kot je dejal, bodo članice zavezništva o njeni pridružitvi razpravljale na julijskem vrhu v litovski prestolnici Vilnius, kamor je povabljen tudi Zelenski. Časovni okvir za pristop Ukrajine sicer ni določen, je pa Stoltenberg poudaril, da bo morala Ukrajina vojno preživeti kot demokratična in neodvisna država, preden bo lahko postala članica zveze. Zelenski je, spomnimo, že lani jeseni v luči ruskega napada zaprosil za pospešen pristop njegove države k Natu.

Kaj si misli o vstopu Ukrajine v Nato, pa je prek Twitterja precej jasno nakazal madžarski premier Viktor Orbán. Na družbenem omrežju je poobjavil članek bruseljskega Politica o tem, da je Stoltenberg na prvem obisku v Kijevu od začetka vojne Ukrajini sporočil, da je njeno mesto v Natu. Poobjavo članka je Orbán komentiral z besedo “Kaj?!” (oziroma v angleščini What?!).

Madžarska, ki enako kot Turčija še ni prižgala zelene luči vstopi Švedske v Nato, ima z Ukrajino nerešena vprašanja glede v Ukrajini živeče madžarske manjšine. Čeprav so v Budimpešti obsodili rusko invazijo, madžarske oblasti v sosednjo državo ne pošiljajo orožja.

Srečanje skupine za Ukrajino

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je ob začetku današnjega srečanja kontaktne skupine za Ukrajino v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji poudaril neomajno podporo Ukrajini. “Naša podpora svobodnim silam v Ukrajini je močna in iskrena,” je dejal in dodal, da bo današnje srečanje kontaktne skupine osredotočeno na tri ključna vprašanja: zračno obrambo, strelivo in sredstva za Ukrajino.

PROFIMEDIA (Lloyd Austin in Boris Pistorius).

Po besedah ameriškega obrambnega ministra so članice kontaktne skupine Ukrajini doslej zagotovile 55 milijard dolarjev vojaške pomoči, od česar so 35 milijard dolarjev zagotovile ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zavračamo mračno vizijo (ruskega predsednika Vladimirja) Putina o svetu, v katerem lahko tirani napadajo svoje miroljubne sosede,” je poudaril Austin. “Skupaj bomo poskrbeli, da bo Ukrajina imela vse, kar potrebuje za svobodno življenje,” je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje