Nemčija pripravljena prevzeti vodilno vlogo pri obrambi Evrope

Svet 16. Sep 202213:46 1 komentar
Olaf Scholz
PROFIMEDIA

Nemčija je pripravljena prevzeti vodilno vlogo pri zagotavljanju evropske varnosti, je danes zatrdil nemški kancler Olaf Scholz in se zavezal, da bo njihova vojska postala "najbolje opremljena" na stari celini. V luči vojne v Ukrajini se je tudi znova zavzel za okrepljeno obrambno sodelovanje in večjo vlogo Evrope v zvezi Nato.

Evropa mora biti pripravljena spopasti se z velikimi izzivi, je prepričan nemški kancler Olaf Scholz, ki kot največjo grožnjo zvezi Nato vidi Rusijo pod vodstvom Vladimirja Putina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je zatrdil, da je Nemčija pripravljena prevzeti največjo odgovornost za varnost evropskega kontinenta. Kot je spomnil, je namreč Nemčija država z največ prebivalci in največjo gospodarsko močjo ter tudi država, ki leži sredi Evrope. Zato mora njena vojska postati “temelj konvencionalne obrambe in najbolje opremljena sila v Evropi”.

Socialdemokratski kancler je priznal, da je nemška vojska vse predolgo prevzemala druge naloge, od zagotavljanja humanitarne pomoči do boja proti poplavam in tudi pomoči pri cepljenju v času pandemije covida-19, ki pa niso njena poglavitna misija. “Glavna naloga zvezne vojske je obramba svobode v Evropi,” je poudaril. Obenem je opozoril, da mora Evropa prevzeti “bistveno več odgovornosti” v okviru zveze Nato. “Nato ostaja odgovoren za kolektivno obrambo celotnega zavezništva s fokusom na Evropi. Kredibilno odvračanje ostaja bistven element (…) Toda mi, Evropejci, moramo prevzeti bistveno večjo odgovornost znotraj Nata,” je bil jasen po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Evropsko medvladno Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), del katere je tudi Nemčija, je izpostavil kot primerno za to, da postane “jedro evropskega sodelovanja” na tem področju.

Eden najbolj perečih problemov Evrope je namreč po mnenju Scholza povsem nepregledno število oborožitvenih sistemov in orožja ter konkurenca različnih obrambnih podjetij. Samo koordinirana rast evropskih kapacitet lahko vodi v opravilno sposobno Evropo,” je poudaril in pri tem kot posebej pomembno izpostavil zračno obrambo.

Nemčija se je spričo svoje vloge v obeh svetovnih vojnah v preteklosti držala precej ob strani, ko je šlo za oborožene konflikte in vojaške zadeve, spominja AFP. A po izbruhu vojne v Ukrajini sta se obrambna in zunanja politika Berlina občutno spremenili. Med drugim je vlada napovedala stomilijardno finančno injekcijo, s katero želi po desetletjih kronične finančne podhranjenosti bistveno izboljšati kapacitete nemške vojske. Obenem je napovedala zvišanje obrambnega proračuna na dva odstotka BDP, kot to narekuje članstvo v zvezi Nato.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje