Ruski in kitajski predsednik sta se zavzela za drugačen svetovni red

Svet 16. Sep 202211:08 > 12:53 1 komentar
Vladimir Putin
Sputnik/Sergey Bobylev/REUTERS

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na zasedanju v Uzbekistanu pozdravil krepitev vpliva "novih centrov moči", medtem ko je kitajski predsednik Ši Džinping pozval k bolj "pravičnemu in racionalnemu" svetovnemu redu.

Ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski voditelj Ši Džinping sta se danes na vrhu voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v Uzbekistanu zavzela za novo svetovno ureditev.

Kot je poudaril kitajski predsednik, si morajo voditelji skupaj prizadevati za krepitev mednarodne ureditve, ki bo šla v smer večje pravičnosti in racionalnosti. “Promovirati bi morali skupne vrednote človeštva, se odpovedati igram ničelne vsote in blokovski politiki (…) Odločno moramo podpreti mednarodni sistem, ki v središče postavlja Združene narode in mednarodni red, utemeljen na mednarodnem pravu,” je Ši sporočil zbranim kolegom, med katerimi so Putin, iranski predsednik Ebrahim Raisi in turški voditelj Recep Tayyip Erdogan.

Posameznih držav kitajski predsednik pri tem ni omenjal, a Kitajska tovrstne izraze po poročanju francoske tiskovne agencije AFP običajno uporablja za kritike na račun ZDA in njenih tesnih zaveznic.

Obenem je Ši pozval tudi k poglobitvi sodelovanja na različnih področjih, ki pa naj temelji na vzajemnem spoštovanju “jedrnih interesov in razvojnih stopenj” posameznih držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Odločno se je zavzel za načelo enake obravnave: “Veliki ne smejo šikanirati majhnih, močni ne šibkih.”

STO
Sultan Dosaliev/Kyrgyz Presidential Press Service/REUTERS

Ruski predsednik Putin je medtem v svojem nagovoru udeležencem vrha v Uzbekistanu izrazil zadovoljstvo, saj da postaja “naraščajoča vloga novih centrov moči, ki medsebojno sodelujejo”, vse bolj jasna in očitna. “Odprti smo za sodelovanje z vsem svetom. Naša politika je povsem nesebična. Upamo, da bodo ostali (…) izvajali svoje politike v skladu z enakimi načeli ter prenehali uporabljati instrumente protekcionizma, nezakonite sankcije in gospodarsko sebičnost,” je dejal.

Po srečanju s Putinom se je kitajski predsednik sestal še z Erdoganom

Potem ko sta se včeraj sestala Putin in Ši, se je kitajski predsednik ob robu vrha voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v Uzbekistanu sešel še s turškim predsednikom Erdoganom. Predsednik Kitajske je na dvostranskih pogovorih pozval Erdogana k okrepitvi obojestranskega političnega zaupanja, ki bi bilo temelj strateškega sodelovanja med Turčijo in Kitajsko.

“Morali bi se osredotočiti na razvojno sodelovanje ter izpostaviti vlogo različnih mehanizmov sodelovanja in prednosti obeh držav,” je še dejal Ši po poročanju kitajske državne televizije CCTV, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Kitajski predsednik je pozval tudi h krepitvi sodelovanja glede njegove globalne trgovinske pobude Pas in cesta in dejal, da bi morali Kitajska in Turčija prispevati k zaščiti mednarodnih industrijskih in dobavnih verig ter prehranske in energetske varnosti.

Srečanje
PROFIMEDIA

Odnose med Pekingom in Ankaro so v zadnjem času zasenčile mednarodne kritike domnevnih kršitev človekovih pravic Ujgurov, ki so etnično turško ljudstvo, in drugih muslimanskih manjšin v kitajski provinci Šindžang. Po navedbah AFP poročilo o srečanju Šija in Erdogana sicer ne omenja Ujgurov ali kitajske regije Šindžang.

Ši se je zadnji dan dvodnevnega vrha SCO v uzbekistanskem Samarkandu danes dvostransko sešel tudi s predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem, v četrtek pa, kot smo poročali, tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Medtem pa se Ši po poročanju tiskovne agencije Reuters ni udeležil četrtkove večerje, na kateri se je zbralo 11 voditeljev. Razlog za to je pandemija covida-19, je Reuters izvedel od vira z vrst uzbekistanske vladne ekipe.

Šijevo potovanje v Samarkand je sicer prva pot v tujino, odkar se je koronavirus po vsem svetu razširil iz Kitajske.

SCO poleg Kitajske in Rusije sestavljajo še Indija, Pakistan, Kazahstan, Kirgizistan, Uzbekistan in Tadžikistan, vrha pa se udeležujeta še predsednika Turčije in Irana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje