Nemiri v Franciji kot veter v jadra skrajne desnice po Evropi

Svet 04. Jul 202318:50 12 komentarjev
Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki (Foto: Jonathan Ernst/REUTERS)

Skrajno desni politiki, ki naklonjenost volilcev pogosto zbirajo na račun strahu pred migracijami, so izkoristili nemire, ki so po nasilni smrti 17-letnega Nahela izbruhnili v Franciji. Kako?

Nemiri v Franciji so za skrajno desne politike, ki navadno veljajo za nasprotnike migracij, priložnost za nabiranje političnih točk doma, piše bruseljski Politico.

Pred tednom dni je policist med prometno kontrolo ustrelil in ubil 17-letnega Nahela severnoafriških korenin, smrti najstnika pa so sledili nasilni izgredi. Ker so te povzročali predvsem mladi v revnih francoskih predmestjih, ki so dom tudi številnih priseljencev, zdaj evropski (skrajni) desničarji znova svarijo pred nevarnostjo migracij oziroma pozivajo, da mora Evropska unija zaostriti svojo migracijsko politiko.

“Izropane trgovine, goreči policijski avtomobili, barikade na ulicah – to se zdaj dogaja v središču Pariza in drugih francoskih mest,” je med vrhom voditeljev Evropske unije, ki je potekal v četrtek in peterk, tvitnil desničarski poljski premier Mateusz Morawiecki. “Takih prizorov nočemo na poljskih ulicah. Takih prizorov nočemo v nobenem mestu v Evropi.” Prav tako je tvitnil videoposnetek, ki prikazuje prizore nasilja iz Francije in “idilične” prizore iz Poljske, ter po navedbah Politica zapisal: “To so posledice politik nenadzorovanih migracij, na katere smo se prisiljeni prilagoditi.”

Poljska, kjer bodo jeseni parlamentarne volitve, je napovedala, da bo sočasno v državi potekal tudi referendum o načrtu Evropske unije za prenovo azilnih pravil, navaja STA. Spomnimo: Poljska skupaj z Madžarsko zavrača dogovor o zaostritvi azilnih postopkov, ki ga je junija podprla večina notranjih ministrov EU. Načrti med drugim vključujejo tako imenovani mehanizem obvezne solidarnosti, s čimer bi zagotovili skupno podporo članicam, ki so najbolj izpostavljene. Manj obremenjene članice, ki ne bi želele sprejeti beguncev, pa bi v skladu z dogovorom plačale 20.000 evrov na prosilca za azil.

Poljski premier, tako Politico, pa ni bil edini evropski politik, ki je izkoristil razvoj dogodkov v Franciji. Podobno kot Morawiecki je podsekretar na italijanskem notranjem ministrstvu, član desne Lige Nicola Molteni, vzrok za dogodke v Franciji pripisal “nenadzorovanim migracijam”. Dogajanje v Franciji je prav tako označil za “svarilo za preostali del Evrope”.

Analitik pri mislišču Chatham House Hans Kundnani je komentiral, da je interpretacija izgredov v Franciji, kot sta jo ponudila Morawiecki in Molteni, “prav takšna, kot bi jo pričakovali od skrajne desnice”, še navaja omenjeni medij. Analitik je ob tem prav tako ocenil, da skrajni desničarji učinkovito dosegajo to, da desna sredina spreminja svoja stališča do migracijskih politik.

Santiago Abascal
Santiago Abascal (Foto: PROFIMEDIA)

K zaostritvam politik priseljevanje je ob izgredih v Franciji pozval tudi vodja skrajno desne stranke Vox, ki je nekaj tednov pred predčasnimi volitvami v Španiji – te bodo 23. julija – v državi tretja najbolj priljubljena stranka. Prvi mož Voxa, Santiago Abascal, je namreč komentiral, da Evropo ogrožajo množice “anti-Evropejcev”, ki “razbijajo policijske postaje, zažigajo knjižnice in zabadajo, da bi ukradle mobilni telefon”. Po njegovih besedah se priseljenci niso pripravljeni prilagoditi in menijo, da “smo mi tisti, ki bi se morali”, navaja Politico.

“Multikulturalne sanje levice so multikulturalna nočna mora za državljane,” pa je v odzivu na dogajanje v Franciji povedal vodja ultranacionalistične flamske stranke Vlaams Belang Tom van Grieken.

Več o neenakostih Francije, rasizmu in brutalnosti francoske policije, ki so ključni za razumevanje izgredov v Franciji, v prispevku Zakaj so Francozi znova na ulicah in kaj Slovencem svetuje zunanje ministrstvo?.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje