VIDEO: Neurje na Hvaru – v eni uri je padlo skoraj sto litrov dežja

N1 video 14. Nov 202120:26 > 21:07 0 komentarjev
hrvaška poplave
N1

Močno neurje je v petek zvečer zajelo Severno Dalmacijo, danes pa so najslabše razmere v Srednji Dalmaciji. Najhuje je na Hvaru, voda je zalila ulice in trge ter več stavb.

Neurje je zajelo otoke Vis, Brač in Šolta, najslabše pa so razmere na Hvaru. V samo eni uri je padlo 90 litrov dežja na kvadratni meter, v zadnjem dnevu pa že več kot 120 litrov. To je presega količino padavin, ki običajno zapadejo v novembru, je poročala Dalmacija Danas.

Ogromne količine dežja so zalile ulice in trge, več stavb je zalila meteorna voda. Nastajali so zemeljski plazovi. Zaradi hudournikov je nedavno morje porjavelo.

“Z deževnico imamo veliko težav. Garaže so poplavljene, povsod je polno vode. Nenehno jo izčrpavamo, dež pa ne preneha. Težava je tudi v tem, da telefoni ne delajo. O tem smo obvestili policijo,” je povedal poveljnik gasilcev na Hvaru Nikola Škare.

Smo šele na sredini novembra, a je v večini Dalmacije že zapadlo več padavin, kot je običajno za mesec. Največ padavin so zabeležili na otoku Žirje v šibeniškem arhipelagu. Tam je v zadnjih 24 urah padlo kar 270 litrov dežja na kvadratni meter. V novembru je skupaj zapaslo 346 litrov dežja – to je več, kot znaša letno povprečje za Split.

V Srednji Dalmaciji je bilo danes pretežno oblačno, občasno je deževalo. Temperature so se gibale od 11 do 15 stopinj Celzija. V Severni Dalmaciji je bilo večinoma suho in delno sončno, živo srebro se je povzpelo do 19 stopinj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!