Nevarnost gozdnih požarov na Hrvaškem

Svet 22. Jun 202119:20 0 komentarjev
Požar
PROFIMEDIA

Hrvaška gasilska zveza je opozorila na veliko nevarnost gozdnih požarov v prihodnjih dneh in občane opozorila na prepoved kurjenja v naravi, poroča N1 Hrvaška.

Visoke temperature, ki so zaznamovale začetek poletja, še naprej vztrajajo. Vremenske razmere so ugodne za izbruh gozdnih požarov, zato je Državni hidrometeorološki zavod za skoraj vso obalo razglasil veliko, za območje Šibenika, Visa, Mljeta, Pelješca in Malega Lošinja pa zelo veliko nevarnost požarov. Tako bo tudi v prihodnjih dneh, opozarjajo s Hrvaške gasilske zveze (HVZ).

Na prvi poletni dan so se napovedi žal uresničile, so še zapisali v izjavi in opozorili na včerajšnje požare v Vodicah in na Hvaru.

Gasilsko-operativni center HVZ je včeraj ob 11.11 sporočil, da je požar izbruhnil na območju Vodic v Vrbici. Požar je uničil približno 45 hektarjev trave, nizkega rastlinja in makije.

Ogenj je gasilo 66 gasilcev s 26 gasilskimi vozili iz Javne gasilske postaje Vodice in Državne intervencijske brigade ter Prostovoljnih gasilskih društev Zaton, Brodarica-Krapanj, Grebaštica, Šibenik, Zablaće, Tisno, Pirovac, Bilice in Vodice, kanader in gasilsko letalo Air tractor. Požar so omejili ob 15.38, pogasili pa ob 21.30.

Informacije o požaru na nezakonitem odlagališču odpadkov na otoku Hvar v zalivu Zenčišće blizu Jelse so prejeli ob 12.48. Pri gašenju požara so sodelovali Prostovoljno gasilsko društvo Jelsa, Prostovoljno gasilsko društvo Hvar in Prostovoljno gasilsko društvo Starigrad z devetimi vozili in 30 gasilci. Požar so pogasili ob 21.20. Požgano je 1.500 kvadratnih metrov odlagališča.

Iz Hrvaške gasilske zveze so prebivalce še enkrat opozorili na prepoved kurjenja v naravi, prav tako naj v primeru ognja in dima pokličejo gasilce na 193. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!