Neverjetne fotografije vesolja, ki jemljejo dih (FOTO)

Svet 25. Dec 202212:51 3 komentarji
supernova, Nasa, vesolje
Ostanki eksplozije supernove v Kasiopeji (Foto: PROFIMEDIA)

Pred natanko enim letom je vesoljska agencija Nasa v vesolje poslala teleskop James Webb, ki od takrat svet navdušuje s posnetki. Zbrali smo nekaj najbolj spektakularnih fotografij, ki jih je teleskop v objektiv ujel doslej.

Pred natanko enim letom – na božični dan –  je ameriška vesoljska agencija Nasa sporočila, da se je teleskop James Webb, ki raziskuje vesolje in oddaljene planete, utiril 1,5 milijona kilometrov stran od Zemlje.

Gre za najbolj zmogljiv teleskop, ki je bil poslan v vesolje. Opremljen je s šest metrov in pol velikim glavnim zrcalom in štirimi instrumenti, pri čemer vsak omogoča več tehnik opazovanja. Webb lovi infrardečo svetlobo najrazličnejših teles, od planetov in lun našega osončja do najbolj oddaljenih galaksij v vesolju. Teleskop velja za tehnološki presežek, načrtovali in izpopolnjevali so ga tri desetletja, vreden je kar devet milijard evrov.

Mnogi so se sicer spraševali, ali bo ta naslednik slovitega vesoljskega teleskopa Hubble dejansko izpolnil pričakovanja, nekaj mesecev po izstrelitvi je Webb posredoval prve barvne fotografije. V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj najbolj osupljivih posnetkov, ki ste jih mogoče spregledali.

Pri razvoju teleskopa je sodelovala tudi slovenska astrofizičarka dr. Maruša Bradač. Več lahko preberete v članku z naslovom Najzmogljivejši časovni stroj in Slovenka v njem. V rubriki Poglobljeno.

Meglica tarantela (Tarantula Nebula)

Pred časom je teleskop navdušil s fotografijo meglice tarantela, ki leži okoli 161.000 svetlobnih let daleč v galaksiji Veliki Magellanov oblak in je največje in najsvetlejše območje oblikovanja novih zvezd v lokalni skupini galaksij. V njej so tudi nekatere najbolj vroče in najbolj masivne do zdaj znane zvezde. Webb jo je posnel z bližnje infrardečo kamero (NIRCam), v središču je vidna kopica masivnih mladih zvezd (modre zvezde), te ustvarjajo močan zvezdni veter, ki razpršuje okoliški material. Ta se bo sčasoma sesedel in preoblikoval v nove zvezde.

Nasa

Meglica gradelj (Carina)

Navdušuje tudi meglica Gredelj (Carina), ki leži 7.600 svetlobnih let stran. Tam, v prostranih oblakih plina in prahu, so rojene tudi zvezde, ki so veliko večje od Sonca.

Nasa

Galaksija vozno kolo (Cartwheel)

Webb je nazorno posnel tudi galaksijo Cartwheel, obročasto galaksijo, ki je od nas oddaljena 500 milijonov svetlobnih in je nastala, ko sta velika spiralna galaksija in majhna galaksija močno trčili. Ko galaksije trčijo, lahko spremenijo obliko in strukturo. V galaksiji Cartwheel, ki je nekoliko podobna kolesu kočije, barvit obroč obdaja še svetlejši notranji obroč – oba pa se širita stran od središča trka, kot je razvidno s fotografije, ki jo je zabeležil teleskop.

Nasa

Neptun

James Webb ne zre samo v globoko vesolje, temveč preiskuje tudi planete v našem sončnem sistemu. Pred časom smo lahko občudovali planet Neptun s svojimi obroči. Majhne bele pike, ki ga obdajajo, so lune, prav tako velika “špičasta zvezda” zgoraj. To je Triton, Neptunov največji satelit.

Nasa

Trčenje galaksij

Občudovali smo lahko tudi trčenje galaksij. Ti sta bili od nas oddaljeni 270 milijonov svetlobnih let. “Šele zdaj vidimo, da so se zvezde v teh galaksijah intenzivno razvijale,” je trčenje komentiral hrvaški astronom Ante Radonić.

Nasa

Meglica stebri ustvarjanja

Posnel je tudi meglico Stebri stvarjenja, ki je bila prva fotografija, ki vsebuje tako podrobne podatke v bližnji infrardeči svetlobi. Novonastale zvezde se izrisujejo v rožnatih, rdečih in škrlatnih odtenkih, še piše CNN. Še nastajajoče zvezde, ki ostajajo skrite globoko v prašnih stebrih, spominjajo na stopljeno lavo, že nastale modre in rumene zvezde pa se razprostirajo po območju.

Nasa

Jupiter

Osupljiv je tudi planet Jupiter, na posnetku se vidijo številne podrobnosti: meglice, polarna sija na severu in jugu planeta ter luni. A čeprav je Jupiter znan po rdečkastih barvah, se na zadnjih posnetkih bohoti predvsem v modri in beli barvi. Kot piše CNN, je tudi Jupitrova znamenita rdeča pega – anticiklon premera več kot 16.000 kilometrov in divja v atmosferi tega planeta že vsaj 190 let, če ne celo dlje, ki bi z lahkoto pogoltnil Zemljo – v beli barvi, kar je posledica odboja sončne svetlobe, pravijo znanstveniki.

Jupiter, teleskop , webb
Nasa

Spodaj v galeriji si poglejte še nekaj fotografij:

supernova, Nasa, vesolje supernova, Nasa, vesolje
Ostanki eksplozije supernove v Kasiopeji (Foto: PROFIMEDIA)
Nasa
Nasa
Nasa

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje