New York stresel potres, začasno prekinili zasedanje Varnostnega sveta ZN

Svet 05. Apr 202417:13 > 19:04 1 komentar
potres New York
Foto: Andrew Kelly/REUTERS

Območje New Yorka je stresel potres z magnitudo 4,8, je sporočil ameriški geološki inštitut (USGS). Žarišče potresa je bilo v bližini kraja Lebanon v sosednji zvezni državi New Jersey. Poročil o poškodovanih ali škodi za zdaj ni.

Potres se je zgodil ob približno 10.20 po krajevnem času. Poleg območja New Yorka so tresenje tal med drugim čutili tudi v Baltimoru in Philadelphii, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul je na družbenem omrežju X sporočila, da njena ekipa ocenjuje posledice in morebitno škodo. Enako je sporočil tudi tiskovni predstavnik newyorškega župana Erica Adamsa.

Francoska tiskovna agencija AFP medtem poroča, da so zaradi potresa začasno prekinili zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov.

Potresi na vzhodni obali ZDA so sicer razmeroma redki. Guvernerka države New York Hochul je na novinarski konferenci povedala, da tako močnega potresa v regiji ni bilo od leta 2011.

Dejala je, da nimajo poročil o porušenjih zgradbah ali škodi, vendar pa je poslala na teren ekipe inženirjev, ki bodo pregledali mostove, predore, poslopja, plinske in električne napeljave pri iskanju morebitnih znamenj škode.

Povedala je, da je v stiku z Belo hišo, predsednik ZDA Joe Biden, ki trenutno obiskuje prizorišče nedavno porušenega mostu v Marylandu, pa je zagotovil vso morebitno potrebno zvezno pomoč.

Guvernerka je v stiku tudi z guvernerjem New Jerseyja Philom Murphyjem, kjer so začasno zaprli mednarodno letališče Newark tako, kot so v New Yorku storili z letališčema JFK in LaGuardia. Letališča bodo ostala zaprta do konca pregleda in ocene morebitne škode na stezah in poslopjih.

Potres New York
Foto: Andrew Kelly/REUTERS

Popotresnih sunkov nemudoma ni bilo, vendar pa je guvernerka prebivalce države posvarila, naj ostanejo previdni, še posebej tisti, ki živijo v starejših zgradbah ali visokih stolpnicah.

Kot je med drugimi poročala televizija NBC, so Newyorčani navajeni raznih sunkov, podobnih potresnim, zaradi nenehnih gradbenih del v mestu, vendar pa se je tokrat treslo drugače.

V mestnem predelu Queens so se poslopja rahlo tresla dlje časa kot v primeru gradbenih del. Pater slovenske cerkve na Manhattnu Martin Krizolog je za STA povedal, da je “kar pošteno treslo” ter mu v kuhinji premikalo gospodinjske aparate.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje