Nov dogovor: Avstralci se bodo lahko urili na britanskih jedrskih podmornicah

Svet 21. Mar 202410:40 > 14:23 1 komentar
nov obrambni dogovor v Cqanberri
Foto: PROFIMEDIA

Avstralija in Združeno kraljestvo sta podpisala nov obrambni dogovor, ki pa ne vključuje zaveze o medsebojni obrambi v primeru napada.

Avstralija in Združeno kraljestvo sta v Canberri podpisala nov obrambni dogovor, ki bo med drugim olajšal izmenjavo obveščevalnih podatkov. Dogovor hkrati določa pogoje za namestitev britanskih oboroženih sil v Avstraliji in obratno, a državi ne zavezuje k vojaškemu posredovanju v primeru napada na katero od njiju.

Dogovor o namestitvi sil sledi vzoru sporazumov, ki so uveljavljena praksa med članicami zavezništva Nato, in denimo omogoča avstralskim mornarjem, da se urijo na britanskih jedrskih podmornicah, podobnim tistim, za katere si prizadeva avstralska mornarica v okviru obstoječega obrambnega zavezništva Aukus, ki poleg Avstralije in Združenega kraljestva vključuje še ZDA.

Dogovor vključuje zaveze o medsebojni obrambi

Kot pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, pa dogovor ne vključuje zaveze o medsebojni obrambi v primeru napada, namesto tega se obe strani “zavezujeta posvetovanjem” v primeru pojava groženj.

Dogovor sta podpisala britanski obrambni minister Grant Shapps in njegov avstralski kolega Richard Marles. Ta je med slavnostno ceremonijo v parlamentu izpostavil, da postaja svet vse bolj kompleksen in negotov, zaradi česar je potrebno, da posodobijo najpomembnejša partnerstva.

Canberra in London tako poglabljata vezi na vojaškem področju, kjer ju skupaj z Washingtonom v zadnjih letih vse bolj druži želja po omejevanju vpliva Kitajske v južnem Pacifiku.

Ob obisku iz Londona je avstralska agencija za podmornice sporočila, da bo ta podvodna plovila mornarici dobavljalo britansko podjetje BAE Systems.

Zaradi dolgotrajnosti postopkov avstralska vojska lahko prve podmornice na jedrski pogon pričakuje šele po letu 2040. Skupna cena večdesetletnega projekta je ocenjena na 368 milijard avstralskih dolarjev (220 milijard evrov), pri čemer končno število podmornic javnosti ni bilo predstavljeno.

Grant Shapps in Richard Marles.
Grant Shapps in Richard Marles. (Foto: PROFIMEDIA)

Prve podmornice bodo izdelane na Otoku, kasneje pa bo proizvodnja stekla v avstralskem Adelaidu, še navaja AFP. Čeprav jih bo poganjala jedrska energija, pa ne bodo nosile jedrskega orožja.

Več podrobnosti naj bi javnosti predstavili po srečanju obrambnih in zunanjih ministrov obeh držav v petek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje