Nov mejnik za Pelješki most: čezenj peljalo milijonto vozilo

N1 video 25. Nov 202211:14 0 komentarjev
pelješki most
PROFIMEDIA

Čez Pelješki most se je v štirih mesecih peljalo že več kot milijon vozil, kar je v povprečju več kot 250.000 na mesec oziroma okoli 8.500 na dan. Milijonto vozilo se je čez most peljalo v torek ob 12.52.

Čez Pelješki most se je v štirih mesecih peljalo že več kot milijon vozil, kar je v povprečju več kot 250.000 na mesec oziroma okoli 8.500 na dan. Največ, približno 460.000 vozil, je most prečkalo v turistično najbolje obiskanem mesecu avgustu, so sporočili iz podjetja Hrvatske ceste. Milijonto vozilo se je čez most peljalo v torek ob 12.52.

Kdo je bil milijonti potnik, ni znano, ker na mostu zaradi tega niso hoteli ustavljati prometa, so sporočili iz Hrvatskih cest. Promet prek Pelješkega mostu sicer poteka nemoteno, odkar so ga odprli. Ustavljali ga niso niti v slabih vremenskih razmerah ali ob močnem vetru.

“Mostu zaradi vremenskih razmer, predvsem vetra, po vseh naših izračunih ne bo treba zapirati, saj smo zgradili kakovosten sistem zaščite pred vetrom,” je za hrvaško nacionalno televizijo HRT pojasnil predsednik uprave Hrvatskih cest Josip Škorić.

Pelješki most so odprli 26. julija letos. Dolg je 2,4 kilometra in zagotavlja cestno povezavo skrajnega juga Hrvaške s preostalim delom države in tako zaobide ozek pas ozemlja, kjer ima Bosna in Hercegovina dostop do Jadranskega morja.

Gre za največji infrastrukturni projekt države, financiran iz evropskih skladov. Celoten projekt gradnje mostu in 30 kilometrov vpadnic s kopenske in pelješke strani je ocenjen na nekaj več kot 525 milijonov evrov. K temu je EU prispevala 357 milijonov evrov.

Opozorila že prvi dan odprtja

Zaradi navdušenja nad največjim mostom na Hrvaškem so morali v podjetju Hrvatske ceste že prvi dan njegovega odprtja opozoriti voznike. Ti so namreč svoja vozila ustavljali na mostu samo zato, da bi se fotografirali. Prav tako so v prvih dneh odprtja na njem opazili radovedne pešce in kolesarje, čeprav je most namenjen le motornemu prometu.

Snovalec Pelješkega mostu je slovenski inženir Marjan Pipenbaher. Po odprtju mostu smo na N1 z njim opravili tudi intervju, v katerem je izdal marsikatero zanimivost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!