Nov napad v Srbiji: nekdanja dijakinja porezala učiteljico in dijaka

Svet 04. Maj 202316:49 > 18:17
šola Beograd
Profimedia

Po včerajšnjem pokolu na osnovni šoli v Beogradu se je danes v drugih šolah v Srbiji ter Bosni in Hercegovini zgodilo več incidentov. Nekdanja dijakinja je z nožem porezala učiteljico in dijaka na beograjski gimnaziji. Več učencev naj bi grozilo, da bodo ponovili dejanja 13-letnika, ki je umoril devet ljudi.

Potem ko je včeraj 13-letnik v beograjski šoli umoril devet ljudi, so danes v Srbiji ter Bosni in Hercegovini zabeležili več incidentov na drugih šolah.

Policija je pridržala nekdanjo dijakinjo beograjske gimnazije Ruđer Bošković, ki je s kuhinjskim nožem poškodovala dijaka in učiteljico. Porezala ju je po rokah in nista težje poškodovana. Učiteljica naj bi branila dijaka pred napadom. Po poročanju srbskih medijev so policisti pridržali dekle, rojeno leta 2007, ki se je pred časom samo izpisalo iz omenjene gimnazije. Dogodek se je zgodil popoldne, policija je prišla na območje šole, kjer so se zbrali tudi starši dijakov.

Vodstvo šole je pozneje pojasnilo, kaj se je dogajalo: “Danes okoli 13. ure je nekdanja dijakinja (15) Gimnazije Ruđerja Boškovića prišla obiskat prijateljico, ki je naša dijakinja. Potem ko je nekdanja dijakinja prestala varnostno kontrolo in povedala, da je prišla na obisk k prijateljici, je nekaj časa preživela v šoli. Nič ni kazalo, da bi lahko prišlo do kakšnega incidenta. Nekdanja dijakinja je med krajšim odmorom na hodniku gimnazije nenadoma potegnila kuhinjski nož, ki ga je imela skritega pri sebi, od zadaj pristopila do dijaka (15) in ga zabodla v predel rame ter mu povzročila lažjo poškodbo,” so zapisali v sporočilu.

Dodali so, da so se na dogajanje takoj odzvali trije učitelji, ki so bili takrat na hodniku, in zaščitili prisotne otroke. Medtem ko je nekdanji dijakinji odvzela nož, je ena od učiteljic dobila dve ureznini, pojasnjujejo na šoli. “Takoj je pritekel varnostnik in nekdanji dijakinji omejil možnost gibanja. V istem trenutku so poklicali policijo in reševalce, ki so na kraj dogodka prispeli zelo hitro. Nekdanjo dijakinjo so prevzeli policisti, poškodovanima pa so nudili zdravniško pomoč. Poškodovani dijak in učiteljica sta bila že odpuščena v domačo oskrbo,” so sporočili s šole Ruđer Bošković.

Še več groženj

Nekdanji dijak srednje šole v Bihaću je na Facebooku zagrozil, da bo podoben dogodek doletel tudi mesto na skrajnem severozahodu Bosne in Hercegovine. V svojem zapisu na Facebooku je poveličeval 13-letnega beograjskega strelca, Bihaću pa napovedal “masaker brez primere”. V zapisu je omenil, da so ga vsi obsojali in se mu izogibali, poroča N1 Sarajevo. Takoj po objavi se je s pomirjujočimi besedami na svojem računu na Facebooku odzvalo vodstvo šole. V sporočilu je učence šole in njihove starše obvestilo, da “zaradi situacije, ki je nastala zaradi objave našega bivšega učenca, ni razloga za paniko”. Ob tem je vodstvo šole zapisalo še, da so bili pristojni organi o zapisu na spletu pravočasno obveščeni, zato so se že odzvali.

Eden od učencev je v osnovno šolo v Obrenovcu – mesto leži kakih 50 kilometrov od Beograda – s sabo prinesel plastično pištolo. Učitelj je učence po minuti molka, s katero so se spomnili žrtev sredine tragedije, za nekaj trenutkov pustil same, da bi preveril, ali so vsi otroci vstopili v razred. V tem času je 14-letnik iz svojega nahrbtnika izvlekel plastično pištolo in jo pokazal prijatelju. Ta mu jo je nato vzel, najverjetneje jo je želel vreči v koš za smeti. Nato se je vpletel še tretji učenec, ki je vzel pištolo drugemu učencu in z njo začel mahati pred sošolci.

Na dogodek se je takoj odzval šolski varnostnik, obveščeni pa so bili tudi razredničarka, psihologinja in socialna služba. Kot poroča Telegraf, so policisti na policijsko postajo privedli tako dečka, ki je v šolo prinesel plastično pištolo, kot njegovega očeta.

Na osnovni šoli Miloje Vasić v Kaluđerici na obrobju Beograda je eden od učencev 8. razreda na TikToku podprl 13-letnega strelca. Po poročanju srbskih medijev naj bi napisal tudi spisek sošolcev, ki jih namerava ubiti, in izrisal načrt šole.

Pristojni na šoli so takoj poklicali policijo in obvestili socialne službe. Policisti so osmošolca in njegove starše pridržali, do nadaljnjega pa bo odstranjen od pouka. “Želimo vam zagotoviti, da bo šola še naprej izvajala vse zakonske ukrepe, da bi otrokom zagotovila varno okolje. Ni potrebe po paniki, življenje in delo se morata nadaljevati,” je na oglasni deski šole sporočil njen kolektiv. Dodali so, da zaradi okoliščin pouka jutri ne bo.

Še en incident se je zgodil v beograjski osnovni šoli Desanka Maksimović. Devetletni učenec naj bi v šolo prinesel seznam z imeni ljudi, ki naj bi jih hotel ubiti. Po poročanju srbskih medijev so policisti po prijavi odšli na šolo, kjer so opravili razgovor z dečkom in njegovimi starši.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.