Nova miss Japonske je Ukrajinka: izbor je sprožil debato (VIDEO)

Magazin 24. Jan 202410:29 3 komentarji
Caroline Shiino, miss Japonske 2024
Caroline Shiino (Foto: Zajem zaslona/X)

Nova miss Japonske je naturalizirana Japonka, rojena v Ukrajini. Njen izbor je sprožil debato na družbenih omrežjih: je to odsev časa, napoved novih/starih stereotipov ali politična odločitev?

“Bile so rasne ovire in biti sprejet kot Japonec je bil precejšen izziv,” je v brezhibni japonščini dejala objokana Carolina Shiino, ki je v ponedeljek postala miss Japonske.

Kot poroča britanski BBC, je 26-letna manekenka, rojena v Ternopolu v Ukrajini, prva naturalizirana japonska državljanka, ki je zmagala na lepotnem tekmovanju za prvo lepotico dežele vzhajajočega sonca. Njena zmaga je sprožila tudi precej burno razpravo, kaj pomeni biti Japonec. Medtem ko so nekateri njeno zmago prepoznali kot “znamenje časa”, so drugi menili, da ni videti tako, kot bi morala izgledati miss Japonske.

Posebej so se ob njen videz obregnili na družbenih omrežjih. “Oseba, ki je bila izbrana za miss Japonske, nima japonske krvi, ampak je 100-odstotna Ukrajinka. Razumem, da je lepa, toda to je izbor za miss Japonske. Kje je tu kaj japonskega?” navaja BBC eno od objav na omrežju X, bilo pa je še mnogo podobnih.

Miss Japonske 2024, Caroline Shiino
Prvih pet na izboru za miss Japonske 2024 (Foto; Zajem zaslona/X)

Izbor Caroline Shiino, ki se je pri petih letih preselila na Japonsko in odraščala v Nagoji, je sprožil tudi politično obarvane komentarje.

Nekateri so se spraševali, ali je bila izbira v Ukrajini rojene manekenke politična odločitev. “Če bi bila rojena v Rusiji, ne bi zmagala. Nobene možnosti ne bi imela. Očitno so merila zdaj politična. Kako žalosten dan za Japonsko,” je zapisal uporabnik omrežja X, še piše BBC.

Proruska spletna stran Sputnik International pa je na družbenem omrežju zapisala, da je izbor razbesnel Japonce, ki so pozivali Japonsko oziroma svet, naj “prenehajo ugajati Ukrajini”.

Zmaga Shiino je že drugi izbor nacionalne lepotice, ki je razburil Japonsko. Leta 2015 je bila za najlepšo Japonko izbrana Ariana Mijamoto, ki je bila prva miss Japonske iz mešanega zakona, potomka Japonke in afroameriškega očeta. Takrat je njena zmaga sprožila vprašanja, ali je oseba mešane rase upravičena do zmage na tekmovanju.

Ariana Mijamoto, miss Japonske 2015, izbor Miss Universe
Ariana Mijamoto (Foto: Zajem zaslona/INSTAGRAM/arianamiyamoto)

Organizatorka tekmovanja za miss Japonske Aj Vada je po koncu prireditve dejala, da je dogodek vsem “dal priložnost, da ponovno razmislimo, kaj je japonska lepota”. “Po današnjem rezultatu sem prepričana o eni stvari: japonska lepota ne obstaja v videzu, ne v krvi, pač pa je trdno zasidrana v našem srcu,” je dejala.

Caroline Shiino, miss Japonske 2024
Caroline Shiino (Foto: Zajem zaslona/X)

To na neki način odseva zapis novookronane miss Japonske, Caroline Shiino, ki je na Instagramu po prejemu japonskega državljanstva zapisala, da “morda ni videti kot Japonka”, vendar je po duši postala Japonka, saj je odraščala na Japonskem, še piše BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje