Novo razkritje: vlade širom sveta vohunile s programsko opremo

Svet 18. Jul 202120:09 > 22:51 1 komentar
Orban
Francois Lenoir/REUTERS

Preiskava, v kateri je sodelovalo sedemnajst medijskih hiš, je izpostavila široko zlorabo programske opreme Pegasus, ki jo izraelsko podjetje NSO Group prodaja tudi vladam po svetu. S programsko opremo naj bi vohunili za novinarji, odvetniki in aktivisti, na seznamu pa se je znašla tudi Madžarska.

Preiskava Guardiana in še šestnajstih medijskih organizacij je pokazala na razširjeno zlorabo vohunske programske opreme izraelskega podjetja NSO Group z imenom Pegasus. Podjetje, ki programsko opremo prodaja svojim strankam, tudi vladam, vztraja, da je oprema namenjena le za uporabo proti kriminalcem in teroristom, je danes poročal Guardian.

Medijske organizacije so skupaj preiskale gmoto podatkov, ki so pricurljali v javnost, in ugotovili, da so avtoritarne vlade širom sveta z vohunsko programsko opremo targetirale aktiviste za človekove pravice, novinarje in odvetnike.

Pegasus telefon spremeni tudi v snemalnik

Pegasus je zlonamerna programska oprema, s katero lahko okužimo iPhone in naprave Android. Z njo lahko upravljalci orodja dostopajo do celotne vsebine v telefonu, vključno s sporočili iz aplikacij, ki so šifrirane. Dostopajo lahko tudi do fotografij in podatkov o lokaciji GPS, elektronske pošte, telefon pa lahko spremenijo tudi v snemalnik zvoka ali slike.

Pridobili seznam z več kot 50 tisoč telefonskimi številkami

Tekom preiskave so pridobili seznam z več kot 50 tisoč telefonskimi številkami, ki so bile prepoznane kot številke oseb, ki naj bi bile zanimive za stranke podjetja NSO od leta 2016 naprej. Ni nujno, da so telefoni, ki pripadajo vsem telefonskim številkam, bili okuženi, forenzična preiskava manjšega števila telefonov, ki so bili na seznamu, pa je pokazala prisotnost programske opreme Pegasus na več kot polovici telefonov.

Do seznama sta prva prišla francoska neprofitna organizacija Prepovedane zgodbe (Forbidden Stories) in Amnesty International, ki sta ga podelila z medijskim organizacijami v sklopu preiskovalnega projekta Pegasus.

Decembra se je z NSO srečal tudi Janša

Kot je marca letos poročal center za preiskovalno novinarstvo Oštro, se je med decembrskim obiskom v Izraelu s predstavniki podjetja NSO Group srečal tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša. Kot so zapisali, NSO Group razvija orodja za nadzor mobilnih telefonov, sledove njihovega Pegasusa pa so odkrili tudi na napravah sodelavcev umorjenega novinarja Džamala Hašodžija. Oštro je še poročalo, da se je s članom upravnega odbora NSO Group maja lani srečal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Član upravnega odbora se sestanka sicer ni udeležil kot predstavnik skupine NSO, temveč v imenu enega od njenih družbenikov.

V naslednjih dneh znanih več imen

Guardian in njegovi medijski partnerji bodo v prihodnjih dneh razkrivali identiteto ljudi, katerih telefonske številke so se pojavile na seznamu.

Kot so napovedali, je med njimi na stotine vodstvenih kadrov, verskih osebnosti, akademikov, uslužbencev nevladnih organizacij, sindikalnih in vladnih uslužbencev, vključno z ministri v kabinetih, predsedniki in premierji.

Na projekt je na Twitterju opozoril tudi Edward Snowden, ki je zapisal, da bo to razkritje “zgodba leta”.

Več kot 180 novinarjev

Na seznamu so tudi ožji družinski člani vladarja ene države, kar nakazuje, da je vladar njihovim obveščevalnim agencijam naročil, naj raziščejo možnost nadzora lastnih sorodnikov, kot je poročal Guardian.

Na seznamu so tudi telefonske številke več kot 180 novinarjev, vključno z novinarji, uredniki in direktorji Financial Times, CNN, New York Times, France 24, Economist, Associated Press in Reuters.

Najbolj dejavna Mehika

Analiza je pokazala na vsaj deset vlad, za katere menijo, da so bile stranke NSO, ki so v sistem vnašale telefonske številke. Med njimi so Azerbajdžan, Bahrajn, Kazahstan, Mehika, Maroko, Ruanda, Savdska Arabija, Madžarska, Indija in Združeni arabski emirati.

Mehika naj bi po poročanju Guardiana prispevala več kot 15 tisoč številk, medtem ko naj bi jih Maroko in Združeni arabski emirati več kot 10 tisoč.

Več kot tisoč telefonskih številk, ki so jih izbrale stranke NSO, pripadajo uporabnikom v Evropi. Brez forenzične preiskave mobilnih naprav sicer ni mogoče reči, ali so bili telefoni podvrženi le poskusu ali uspešnemu vdoru.

Na Madžarskem targetiranih več novinarjev

Podatki oziroma zapisi, ki so jih pregledali v skupni preiskavi in se vežejo na Madžarsko, vključujejo telefonske številke vsaj desetih odvetnikov, opozicijskega politika in vsaj petih novinarjev. Programska oprema je bila nameščena tudi na telefone dveh novinarjev preiskovalnega medija Direkt36, med njimi tudi znanega novinarja Szabolcsa Panyija, ki ima številne vire v diplomatskih in nacionalnih varnostnih krogih.

NSO “napačne trditve” zanika

V podjetju NSO so vedno trdili, da “ne upravljajo sistemov, ki jih prodajajo preverjenim vladnim strankam, in nimajo dostopa do podatkov o ciljih svojih strank”. NSO je v izjavah prek svojih odvetnikov zanikal “napačne trditve” o dejavnostih svojih strank, vendar je dejal, da bo “še naprej preiskal vse verodostojne trditve o zlorabi in ustrezno ukrepal”.

Dejal je, da seznam ne more biti seznam številk, na katere ciljajo vlade, ki uporabljajo Pegasus, in številko 50.000 opisal kot “pretirano”. Podjetje prodaja samo vojaškim, organom pregona in obveščevalnim agencijam v 40 neimenovanih državah in pravi, da natančno preverja evidence kršenja človekovih pravic svojih strank, preden jim dovoli uporabo vohunskih orodij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje