Sporočilo Prigožina: Pohod proti Moskvi je bil namenjen boju proti izdajalcem

Svet 04. Jul 202311:35 6 komentarjev
Jevgenij Prigožin
Profimedia

Dober teden po neuspelem oboroženem uporu v Rusiji in pobegu v Belorusijo se je prek aplikacije Telegram oglasil šef zasebne vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin. "Želim, da razumete, da je bil naš ''Marš pravice'' namenjen boju proti izdajalcem in mobilizaciji naše družbe," je dejal v 41-sekundnem glasovnem sporočilu, objavljenem na Telegramu.

Vodja najemniške vojaške skupine Wagner je na aplikaciji Telegram objavil sporočilo, v katerem je pojasnil, da je bil oboroženi upor v Rusiji namenjen ”boju proti izdajalcem in mobilizaciji naše družbe”. “Prepričan sem, da boste v bližnji prihodnosti videli naše naslednje zmage na frontah,” je dejal po poročanju Politica in po pisanju Financial Times dodal: “Potrebujemo vašo podporo bolj kot kdaj koli prej.” Ob tem se je Jevgenij Prigožin zahvalil vsem podpornikom v Rusiji.

Prigožinovo sporočilo prihaja dober teden po tem, ko je najemniška skupina Wagner končala pohod proti Moskvi. Prigožin je namreč prek oboroženega upora skušal doseči odhod obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba Valerija Gerasimova oziroma ruskega vojaškega vrha. Dvojico je večkrat obtožil nesposobnosti in namerne premajhne oskrbe Wagnerjevih enot, ki so se borile v Ukrajini.

A je po uporu šef Wagnerja pojasnil, da pohod nikakor ni bil poskus prevrata v vrhu države, ampak le protest. Po Prigožinovih besedah so želeli preprečiti “uničenje” zasebne vojaške organizacije. Obenem naj bi s protestom zahtevali, da se pred roko pravice privedejo vsi, ki so ”krivi za številne napake, storjene med posebno vojaško operacijo v Ukrajini”.

Prigožin je akcijo ustavil 200 kilometrov pred prestolnico in nato sklenil dogovor z beloruskim voditeljem Aleksandrom Lukašenkom. Čeprav je ruski predsednik Vladimir Putin upornike obtožil izdaje, so v Kremlju zagotovili, da Wagnerjevih vojakov ne bodo kazensko preganjali, Prigožinu pa naj bi dovolili odhod v Belorusijo.

Blizu Moskve sestrelili pet dronov

Ruska protiletalska obramba je davi blizu Moskve sestrelila pet dronov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Dogajanje so v Kremlju označili za teroristično dejanje, ki da ga je blizu ruske prestolnice in v moskovski regiji načrtoval Kijev. Žrtev ni bilo, niti ni bila povzročena škoda. Po navedbah reševalnih služb, ki jih je navedla ruska tiskovna agencija Ria Novosti, so enega od brezpilotnih letalnikov sestrelili v kraju Kubinka, okoli 40 kilometrov od moskovskega mednarodnega letališča Vnukovo, kjer je bil zaradi tega za kratek čas moten promet.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je za prelet dronov prav tako obtožila Ukrajino. “Poskus kijevskega režima, da napade območje, kjer se nahajajo objekti civilne infrastrukture, vključno z letališčem, kjer poteka tudi mednarodni letalski promet, je novo teroristično dejanje,” je izjavila na Telegramu. Glede na to, da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski “ta teroristična dejanja izvaja z orožjem, ki ga je dobil od Zahoda ali kupil z zahodnimi sredstvi, gre za mednarodni terorizem”, je dodala.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani sta bili Moskva in njena regija, ki je od ukrajinske meje oddaljena več kot 500 kilometrov, redko tarči napadov z brezpilotnimi letalniki, čeprav se je število tovrstnih napadov drugod po Rusiji povečalo.

VIR: Sta

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje