Novoizvoljeni češki predsednik razburil Peking

Svet 31. Jan 202314:39 0 komentarjev
Petr Pavel
David W Cerny/REUTERS

Novoizvoljeni češki predsednik Petr Pavel je razburil Peking: po telefonu se je namreč pogovarjal s tajvansko predsednico Tsai Ing-wen, kar je Kitajska razumela kot vmešavanje v svoje notranje zadeve. Češki premier Petr Fiala in Evropska unija sta v odzivu potrdila zavezanost politiki ene Kitajske.

Kitajska je danes kritizirala novoizvoljenega češkega predsednika Petra Pavla zaradi ponedeljkovega telefonskega pogovora s predsednico in zunanjim ministrom Tajvana, ki ga ima Kitajska za del svojega ozemlja.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je Pavla, ki je bil v drugem krogu volitev izvoljen v soboto, zaradi pogovora s tajvansko predsednico obtožila vmešavanja v kitajske notranje zadeve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prago je pozvala k sprejemu takojšnjih in učinkovitih ukrepov, da “odpravi negativne posledice tega incidenta in prepreči nepopravljivo škodo kitajsko-češkim odnosom”.

Pavel bo 9. marca na položaju nasledil prokitajsko usmerjenega češkega predsednika Miloša Zemana. Zeman je imel v začetku meseca 45-minutni video pogovor s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, ki ga imenuje prijatelj, in takrat pozdravil “prijateljske odnose” med državama.

Pavel je po zmagi na volitvah, na katerih je v soboto premagal bivšega premierja Andreja Babiša, v ponedeljek tvitnil, da se je pogovarjal s tajvansko predsednico Tsai Ing-wen, ki mu je čestitala ob zmagi. Zahvalil se ji je za čestitko in ji zagotovil, da si Tajvan in Češka delita enake vrednote svobode, demokracije in človekovih pravic. “Dogovorili smo se, da bomo okrepili naše partnerstvo,” je dodal 61-letni upokojeni general. Izrazil je še upanje, da se bosta s tajvansko predsednico osebno srečala.

Tsai Ing-wen
Taiwan Presidential Office/via REUTERS

Iz urada tajvanske predsednice so sporočili, da se je pogovoru pridružil tudi tajvanski zunanji minister Joseph Wu in da je trajal skoraj 15 minut. Predsednica je v pogovoru ocenila, da Pavel “nadaljuje duh nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla, ki je spoštoval demokracijo, svobodo in človekove pravice, temelje republike, in da ima enake ideje kot Tajvan”.

Češki premier: Ostajamo zavezani politiki ene Kitajske

Pavel pa je v nedeljskem radijskem pogovoru dejal, da bi bilo treba politiko ene Kitajske dopolniti s političnim načelom “dveh sistemov”, še navaja AFP.

Tiskovna predstavnica Pekinga Mao je danes še dejala, da Peking poziva Prago, naj “dosledno spoštuje svojo politično zavezanost načelu ene Kitajske”, ki ga spoštuje Evropska unija.

Češki premier Petr Fiala je danes za češki portal Blesk poudaril, da Češka spoštuje in ostaja pri politiki ene Kitajske, da pa ima tudi dobre odnose s Tajvanom.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije pa je danes v Bruslju dejala, da so seznanjeni s pogovorom Pavla s tajvansko predsednico in da EU in članice ostajajo zavezane politiki ene Kitajske, ki je okvir za sodelovanje EU in njenih članic s Tajvanom. V skladu s tem vlado v Pekingu priznavajo kot edino kitajsko vlado, hkrati pa imajo tesne vezi s Tajvanom kot pomembnim gospodarskim partnerjem.

Tajvan ima lastno vlado od konca kitajske državljanske vojne leta 1949, a ga Kitajska obravnava kot del svojega ozemlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!